Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  18.01.2019 09:09:41

Akciové trhy opět pookřály (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Moneta prodala další část portfolia nevýkonných pohledávek s předpokládaným dopadem do nezdaněného zisku ve výši cca 100 mil. CZK.

Moneta dokončila due dilligence a bude vyjednávat o změnách některých podmínek akvizice. 

ČEZ rozšířil své portfolio větrných parků ve Francii.

Evropské akcie zahájí poslední seanci týdne růstem.

Dnes by měla být ve Spojených státech zveřejněna průmyslová výroba a spotřebitelská důvěra michiganské univerzity. V Evropě se ničeho zajímavého nedočkáme.

Výsledky hospodaření reportuje americký Schlumberger.  

Obchodování na zámořských trzích

Po vlažném vstupu do včerejší seance si nakonec americký index S&P 500 připsal slušný zisk ve výši 0,8 %. Kupovaly se akcie napříč všemi sektory, největší zájem byl o akcie těžařů a zpracovatelů komodit a průmyslových podniků, které shodně rostly o 1,7 %. Podporou jim byla informace, že americká administrativa zvažuje snížení některých cel na dovážené čínské zboží. V zisku okolo 0,7 % uzavřel i technologický Nasdaq nebo průmyslový Dow Jones.

Dobrá nálada byla patrná i během obchodování v asijsko-pacifickém regionu. Indexy většiny akciových trhů rostou. Nejlépe se daří čínským akciím, jejichž index CSI 300 přidává 1,8 %. Přes jedno procento posilují i akcie v Japonsku. Zde se nejvíce nakupují společnosti vyrábějící elektroniku a farmatika. 

Moneta Money Bank

Banka v lednu dokončila prodej nevýkonných nezajištěných retailových úvěrových pohledávek v nominální hodnotě zhruba 1 mld. CZK. Portfolio představovalo přibližně 15 tis. úvěrů, které byly v selhání více jak dva roky a byly bankou vymáhány. Management předpokládá, že díky této transakci bude realizovat zisk před zdaněním přibližně ve výši 100 mil. CZK. Vypořádání proběhne během dneška.

Prodej těchto aktiv povede dle předpokladů managementu ke snížení poměru nevýkonných pohledávek vůči celkové výši portfolia o 0,6 pb. Ke konci Q3 18 činil poměr 3,0 %. Moneta tak pokračuje ve své strategii zlepšování kvality bilance a pro letošní rok má v plánu prodat nevýkonné pohledávky v přibližné nominální výši 1,5 až 2,0 mld. CZK.

K chystané akvizici management uvedl, že banka dokončila due dilligence procesy a pokračuje v jednáních s protistranou, a to za účelem vyjednání změny některých podmínek plánované transakce. Tyto změny by měly lépe zohlednit stávající situaci na kapitálových trzích a také zpětnou vazbu od akcionářů. Banka se zaměří především na podněty akcionářů týkající se budoucích standardů správy a řízení (corporate governance) a úpravy ocenění a podmínek financování celé transakce. Součástí může být aktualizace a uveřejnění upraveného harmonogramu.

Předpokládáme, že pokud banka zmiňuje úpravu ocenění a podmínek financování, půjdou tyto změny ve směru snížení ceny za akvírovaná aktiva i vzhledem k tomu, že ocenění bankovního sektoru jako takového v posledním kvartálu loňského roku značně kleslo. Nechtěli bychom být ale přílišnými optimisty, bude záležet na tom, zda půjde o opravdové zlepšení finančních podmínek nebo o kosmetické úpravy. Zajímavé bude i sledovat, zda dojde ke změnách ve výhledu hospodaření nové entity. Očekáváme, že detaily bychom se mohli dozvědět nejpozději s prezentací výsledků za loňský rok, tedy 6. února. Každopádně informaci bereme za pozitivní signál.  

ČEZ

ČEZ získal ve Francii dalších osm větrných farem od německé developerské firmy ABO Wind. Společnost od stejného dodavatele nakoupila devět farem již před dvěma lety. Nové farmy mají celkový výkon přes 116 MW a jsou ve fázi výstavby a disponují provozní podporou ve formě garantované výkupní ceny na 15 let. Cena transakce oznámena nebyla.

Z pohledu celkového instalovaného výkonu, kterým ČEZ v současné době disponuje, jde v rámci obnovitelných zdrojů o menší jednotky procent. Jedná se tak spíše o další střípek současné strategie společnosti, která hledá příležitosti k investicích do obnovitelných zdrojů v zemích západní Evropy. Samotný projekt tak nebude mít výrazný dopad do celkových hospodářských výsledků, natož na cenu akcií.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

09.10.2019Akciové trhy opět na vlně pesimismu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.09.2019Akciové trhy opět pod tlakem (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.08.2019Akciové trhy opět v hlubokém mínusu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.05.2019Tweety Donalda Trumpa opět brázdí trhy (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688