Prasnice žijí ve vlastních výkalech, bez pohybu. Úřad nevidí problém

Internetem otřásly děsivé záběry z českých velkochovů s prasaty, které na Facebooku sdílel spolek ochránců zvířat. Podle veterinární správy se ale chovy ničeho nezákonného nedopouští - prasata podle ní žijí ve standardních podmínkách.

Spolek OBRAZ - Obránci zvířat na Facebooku zveřejnil záběry ze dvou českých velkochovů s prasaty - Převýšov a Mlékosrby. Během jediného dne se záznamy dostaly k více než sto tisícům lidí a vyvolaly vlnu kritiky.

Spolek se snažil poukázat na hrůzné podmínky, v jakých prasata ve velkochovech žijí. Obzvlášť špatné zacházení se podle něj týká březích prasnic. "Před porodem je samice umístěna do individuální klece, kde přebývá dalších pět týdnů v průběhu kojení. Ztrápené a apatické prasnice se v těchto těsných kotcích prakticky nemohou ani otočit - umožňují jim sotva vstát nebo si lehnout," okomentoval záznamy mluvčí spolku Pavel Buršík.

Prasnice nemají kontakt s jinými prasaty, nemohou si budovat hnízdo pro svá mláďata, močí a kálí přímo pod sebe a musí v tom poté ležet. Selata pak žijí ve stísněných prostorech, kde se mačkají a bojují o potravu, zatímco jejich sourozenci kolem leží mrtví.

Hrůzné záběry ze dvou velkochovů neunikly ani pozornosti Státní veterinární správy ČR (SVS ČR). Ta k tomu napsala, že neshledala žádné porušení legislativy. "Oba chovy jsou pravidelně kontrolovány v oblastech zdraví a welfare zvířat i dodržování pravidel biologické bezpečnosti," uvedl mluvčí SVS ČR Petr Vorlíček. "V minulých dvou letech bylo u obou chovů provedeno celkem šest kontrol a nikdy jsme nezaznamenali porušení legislativy," dodal Vorlíček.

Odborníci z veterinární správy videa shlédli a neidentifikovali nic nelegálního. "Například k úhynům po porodu dochází a to jak u zvířat chovaných v zajetí, tak žijících ve volné přírodě," vysvětlil Vorlíček.

"Spolek kritizuje českou legislativu týkající se velkochovů a požaduje její změnu po vzoru některých států, kde jsou klecové chovy již nelegální. V této rovině však případ komentovat nebudeme. Veterinární správa legislativu nevytváří, my pouze kontrolujeme, zda jsou podmínky ve velkochovech v souladu se zákony," dodal mluvčí SVS ČR. V tomto ohledu jsou oba velkochovy podle něj v pořádku.

Ba co víc, Vorlíček poukazuje na to, že se samotný spolek možná dopustil porušení bezpečnostních předpisů. "Nevíme kým a za jakých okolností byly záběry pořízeny. Nicméně v současném období, kdy se nemalá část Evropy potýká s nesmírně nebezpečnou nákazou (africkým morem prasat), představuje pohyb cizích osob, které velmi pravděpodobně neprošly desinfekcí, nesmírné riziko," uvedl Vorlíček.


Zařazenost 09.01.2019 17:01:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/prasnice-ziji-ve-vlastnich-vykalech-bez-pohybu-urad-nevidi-problem.html
Přílohy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V