Důchody v letošním roce rostou. Spočítejte si, kolik nově dostanete

Starobní důchodci si v tomto roce polepší. Místo 9 procent dosáhnou na 10 procent průměrné mzdy, a zvýší se tak základní výměra důchodů, která je od ní odvozena. Změna se projeví u nižších důchodů, u kterých základní výměra činí větší část. Spočítejte si novou výši důchodu na kalkulačce.

Starobní, vdovský, sirotčí, invalidní - důchodů je celá řada a všechny se v tomto roce zvyšují. Při výpočtu starobního důchodu se vždy vychází ze dvou složek, a to základní a procentní výměry. U procentní výměry je rozhodující počet odpracovaných let a dosažené příjmy, základní výměra je pro všechny stejná.

Právě základní výměra se od letoška počítá jinak, nově to je deset procent z průměrné mzdy, nikoli devět. Jelikož letos je průměrná mzda 32 700 korun, základ důchodu činí 3270 korun. To je o 570 korun více než v loňském roce. O tuto částku si tak polepší všichni důchodci. Navíc ještě mohou počítat s penězi navíc díky pravidelné valorizaci penzí. Další tisícovku dostanou senioři starší 85 let.

Abyste měli na starobní důchod nárok, musíte mít jednak odpracovaný určitý počet let (doba trvání důchodového pojištění) a také dosáhnout stanoveného věku. Potřebná doba pojištění se postupně prodlužuje - pro ty, kteří dosáhnou důchodového věku po roce 2018, činí 35 let. Maximální důchodový věk činí v současnosti 65 let.

Kalkulačku starobního důchodu najdete zde.

Invalidního důchodu existují v Česku tři stupně, a to podle poklesu pracovní schopnosti. Stejně jako starobní důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Druhá jmenovaná závisí na dřívějších příjmech a době, po kterou jste platili důchodové pojištění.

Kalkulačku invalidního důchodu najdete zde.

Na vdovský či vdovecký důchod máte nárok v případě úmrtí manžela či manželky, který v době úmrtí pobíral důchod, případně zemřel následkem pracovního úrazu. Skládá se ze základní a procentní výměry, která tvoří polovinu procentní výměry důchodu, na který měl v době smrti zemřelý nárok.

Kalkulačku vdovského důchodu najdete zde.

Sirotčí důchod mohou pobírat děti, kterým zemřel některý z rodičů. Rodič přitom v době úmrtí buď musí pobírat důchod, mít odpovídající účast na důchodovém pojištění nebo zemřít následkem pracovního úrazu. Základní výměra je pro všechny stejná, procentní činí 40 % procentní výměry starobního nebo invalidního důchodu, na který měl zemřelý nárok.

Kalkulačku sirotčího důchodu najdete zde.


Zařazenoút 08.01.2019 05:01:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/duchody-v-letosnim-roce-rostou-spocitejte-si-kolik-nove-dostanete.html
Přílohy



Více zpráv k tématu Duchod



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V