TNBiz (TN.cz)
06.01.2019 21:38:48

Evropu trápí extrémní počasí. Sníh a mráz zabíjely v Řecku i Bavorsku

Evropa se stále potýká s extrémním počasím. Sněhová bouře komplikuje životy lidem na Slovensku, v Rakousku, Řecku i Německu, kde už úřady vydaly varování. V zemích kolabuje doprava a potvrdilo se už i několik obětí na životech.

Silný vítr, teploty pod nulou a několik metrů sněhu. Taková je situace ve střední Evropě. Letiště v Mnichově, které je druhým nejrušnějším v Německu, muselo o víkendu zrušit více než stovku spojů.

V alpských regionech platí druhé nejvyšší varování před lavinami. V Bavorsku už kvůli utržené mase sněhu zemřela dvacetiletá dívka. Kromě Alp platí varování i na Slovensku ve Vysokých Tatrách.

O sníh nemá nouzi ani Rakousko, na některých místech ho zdobí až dvoumetrová pokrývka. Nánosy sněhu ale komplikují situaci provozovatelům lyžařských středisek, kteří nestíhají upravovat sjezdovky a odklízet přilehlé komunikace.

Spousta sněhu sice dělá radost dětem, jejich rodiče ale takové nadšení rozhodně nesdílejí. "Jestli bude sněžit ještě víc, nedostaneme se ven. To by byl problém. Nedostaneme se domů, nebudeme moci v pondělí do práce a nebudeme mít peníze," říká jedna z turistek.

Extrémní počasí trápí i Řecko. Kvůli sněhové bouři a teplotám hluboko pod nulou tam zemřeli už tři lidé. Silnice jsou zavalené sněhem a doprava v zemi se potýká se značnými komplikacemi. "Kvůli počasí nejezdí žádné autobusy. Všichni jsme věděli, že je bouře za rohem, a úřady se měly postarat o to, aby doprava fungovala," myslí si jedna z místních občanek.

Zima pokračuje: Například na Slovensku očekávají v následujích dnech dalších 70cm sněhu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty