Českomoravská komoditní burza Kladno hlásí rekordní bilanci obchodování s dodávkami energií pro konečné zákazníky

Hned trojnásobný rekord v obchodování dodávek energií zaznamenala v roce 2018 Českomoravské komoditní burza Kladno (ČMKB). Maxima bylo dosaženo počtem 7783 kontraktů, objemem 6,626 milionu megawatthodin (MWh) zobchodovaných energií a finanční hodnotou uzavřených obchodů 6,257 miliardy korun. Počet kontraktů se meziročně zvýšil o 13 procent, objem obchodování vzrostl o 8,5 procenta a ve finančním vyjádření vlivem růstu cen o 57 procent.

"Energetický trh ČMKB roste už od roku 2010 a dlouhodobě funguje jako centrální tržní místo pro obchodování dodávek elektřiny a plynu. V posledních pěti letech roční bilance pravidelně překonává hranici 6 terawatthodin zobchodovaných energií. Rekordní objem roku 2018 je o to cennější, že byl dosažen v období, kdy obchodující vyžadují co nejefektivnější formy nákupu. Skutečnost, že je přitahuje burzovní trh, vypovídá o přidané hodnotě, kterou má silně konkurenční prostředí ČMKB. Ale oceňovaná je i rychlost nákupu, burzovní standardy a odstranění spousty administrativy," vysvětlil předseda burzovní komory ČMKB Pavel Štorkán.

Obchody s dodávkou zemního plynu se na celkové bilanci podílely 56 procenty (3,708 TWh), obchody se silovou elektřinou představovaly 44 procent (2,918 TWh).

Vedle obchodní bilance byl znovu rekordní i počet registrovaných účastníků obchodování, který meziročně vzrostl o 3 procenta na 6262. Vedle několika set firem (mimo jiné dopravní podniky, průmyslové firmy, teplárny, vodárny nebo zemědělské společnosti) zde nakupuje energie cca 600 měst a obcí, téměř všechna ministerstva a kraje, státní organizace, nemocnice nebo vysoké školy. Elektřinu a zemní plyn nakoupené na Českomoravské komoditní burze Kladno využívají i všechny požární stanice a policejní služebny, elektřinou z burzy se svítí na všech soudech a ve všech věznicích v České republice. Elektřina pořízená na ČMKB zajišťuje noční osvětlení a provoz semaforů ve většině velkých měst, ale také třeba osvětlení hradů a zámků či zpřístupněných jeskyní v Čechách i na Moravě.

Trh s elektřinou pro konečné odběratele otevřela ČMKB v závěru roku 2009, trh se zemním plynem v polovině roku 2010. Kumulovaná bilance obchodování na tomto trhu do konce roku 2018 představuje 51,4 tisíce kontraktů na celkový objem cca 42,6 milionu MWh elektřiny a plynu v hodnotě 33 miliard korun.

Kontakt:

Martin Soukup

tiskový mluvčí Českomoravské komoditní burzy Kladno

e-mail: msoukup@cmkbk.cz

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. ČMKB je první energetickou burzou v České republice, obchodování s energiemi organizuje v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002.


Zařazenost 02.01.2019 11:01:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=30429


Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V