Rakousko pláuje zavést vlastní daň z digitálních služeb

02.01.2019
Euroskop, čtk

Rakousko hodlá zavést vlastní daň z digitálních služeb, které by podléhaly příjmy velkých internetových firem, jako je například Google, Facebook nebo Amazon. Prohlásil to o víkendu kancléř Sebastian Kurz. Evropské unii se zatím nepodařilo najít kompromis ohledně nových pravidel pro zdanění digitálních služeb.

„Kromě evropského plánu … podnikneme vlastní národní krok. Zavedeme digitální daň v Rakousku,“ řekl kancléř Kurz. „Cíl je jasný. Zdanit společnosti, jako je Facebook a Amazon, které vydělávají vysoké sumy on-line, ale sotva platí daně,“ dodal.

Na jednání počátkem prosince ministři financí členských zemí Evropské unie nedospěli k dohodě o dani z digitálních příjmů. Spory se vedou o to, zda budou v dani zohledněny pouze příjmy z reklamy na internetu, nebo i prodej uživatelských údajů. Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici později uvedl, že plán zavést celoevropskou daň zůstává na stole.

Na návrhu, který se má v příštím roce stát součástí rakouské daňové reformy, pracuje ministr financí Hartwig Löger. Podrobnosti má oznámit na schůzce kabinetu počátkem ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek