Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.12.2018 08:38:47

Zisk průmyslových firem v Číně poprvé po třech letech klesl

Zisk čínských průmyslových společností se v listopadu poprvé po téměř třech letech meziročně snížil. Může za to zpomalení růstu vnější i domácí poptávky. Celkem zisk klesl o 1,8 procenta na 594,8 miliardy jüanů (dva biliony ) po říjnovém růstu o 3,6 procenta. Pokles byl první od prosince 2015. Uvedl to dnes čínský statistický úřad. Za 11 měsíců letošního roku zisk stoupl o 11,8 procenta na 6,1 bilionu jüanů (20 bilionů ). Údaje jsou další známkou toho, že čínská ekonomika ztrácí na hybnosti, protože obchodní spor se Spojenými státy zvyšuje tlak na rozsáhlý zpracovatelský průmysl v zemi. Nejvyšší představitelé firem také očekávají, že příští rok bude obtížný, a odkládají své investiční plány.

Růst zisků průmyslových firem zpomaluje od dubna letošního roku, spolu se zpomalením růstu výrobních cen kvůli zvyšujícímu se napětí v globální ekonomice. Na výrobu a poptávku má negativní dopad také obchodní válka s USA. S příchodem zimy výrobu průmyslových firem negativně ovlivňuje také boj vlády se znečištěním ovzduší, kvůli kterému musí omezovat výrobu některé firmy, při jejichž činnosti je vypouštěno do ovzduší množství kouře.Velký podíl na růstu zisku za 11 měsíců měl těžařský sektor, jako těžba ropy, uhlí a kovů. V listopadu však tempo zpomalilo. Zisk firem z oblasti těžby ropy a zemního plynu za leden až listopad stoupl o 333 procenta, za deset měsíců roku se však zvýšil o 371 procent.

Ekonomové očekávají, že zisky se budou v příštím roce dále zhoršovat. "Slabé ekonomické ukazatele, jako výrobní ceny, průmyslová výroba a zakázky, všechny naznačují další tlak na ziskovost podniků," uvedl analytik firmy Hwabao Trust Nie Wen.

Čínská ekonomika v minulém čtvrtletí rostla nejpomaleji od globální finanční krize. Mohlo za to několik faktorů, včetně rok trvající snahy vlády o snížení zadlužení, ochlazení realitního trhu a obchodní spor s USA. Další ochlazení se očekává i v příštím roce.

Zvyšující se tlaky na ekonomiku přiměly vládu zavést řadu opatření na podporu poptávky. Na důležité ekonomické konferenci, která se konala tento měsíc, nejvyšší představitelé země oznámili, že příští rok podpoří ekonomiku snížením daní a udrží širokou likviditu. Slíbili také obchodní jednání se Spojenými státy. Na začátku tohoto měsíce se americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching dohodli na 90denním příměří, ve kterém se budou snažit dojednat novou obchodní dohodu. Zatím však není jisté, zda obě strany budou schopné vyřešit rozdílné názory na některé problémy, napsala agentura Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688