Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  21.12.2018 08:05:38

Další pád akciových indexů se již dolaru nelíbí (Ranní zpráva z finančního trhu)

Děkujeme Vám za celoroční přízeň a přejeme Vám krásné prožití vánočních svátků v klidu a rodinné pohodě. S naší Ranní zprávou se po krátké vánoční přestávce vrátíme hned s počátkem roku 2019.

Osobní příjmy Američanů rostou, deflátor ale zaostává

Spotřebitelská důvěraeurozóně i v závěru roku klesá, nicméně již pomalejším tempem než v listopadu. Důvodem je zejména snížení cen pohonných hmot. Z teritoriálního pohledu se obáváme francouzského čísla, které může být výrazně negativně ovlivněno vlnou demonstrací v posledních týdnech. To by ostatně měla odhalit i horší čísla podnikatelské důvěry ve Francii.

Z pohledu amerických domácností se vstup do závěrečného čtvrtletí vydařil a listopadová data to potvrdí. Osobní příjmy amerických domácností vyskočily v říjnu o silných 0,5 % a listopad znamenal podle našeho odhadu dalších 0,3 % m/m. Čísla odráží vysokou tvorbu pracovních místamerické ekonomice a rostoucí výdělky. Ruku v ruce s růstem příjmů očekáváme i vzestup spotřebitelských výdajů. I tak ale deflátor spotřebitelských výdajů zklame. Důvodem ale bude primárně pokles cen energií.

Další pád akciových indexů se již dolaru nelíbí

Zatímco v bezprostřední reakci na ne tak holubičí výstup středečního jednání FOMC reagoval dolar posílením, včera již zelené bankovky oslabovaly ruku v ruce s pokračujícím výprodejem na akciových trzích. Vůči euru se tak kurz dostal dokonce nad 1,148 USD/EUR. Dolaru příliš nepomohla ani hrozba, že některé americké federální úřady mohou být ochromené kvůli boji prezidenta Trumpa s Kongresem ohledně financování zdi na hraniciMexikem. Z rostoucí averze k riziku tak na devizových trzích profituje především japonský jen a švýcarský frank.

Polská maloobchodní data pod vlivem kalendářního efektu

Polské maloobchodní tržby za listopad byly negativně ovlivněny kalendářními efekty. Po jejich očištění by mělo být patrné solidní růstové tempo. Po dvou měsících, kdy byly daňovými změnami na straně leasingu ovlivněny negativně prodeje automobilů, by za listopad již měly přispět pozitivně. Kupní síla polských domácností je podporována příznivou situaci na trhu práce. Listopadové zvýšení míry nezaměstnanosti šlo čistě na vrub sezónním faktorům.

ČNB sazby nezvedla, koruna lehce oslabila

Ruku v ruce se silnějším eurem na globálním trhu dnes měly středoevropské měny tendenci spíše posilovat. S jedinou výjimkou, a to byla česká koruna. Celé dopoledne se její kurz držel stabilní těsně nad 25,75 CZK/EUR. Mírné zvýšení volatility nastalo až po poledni, kdy ČNB oznámila rozhodnutí ponechat úrokové sazby nezměněné. I když nakonec pro zvýšení sazeb hlasovali dva centrální bankéři, trh přijal vyznění tiskové konference spíše jako holubičí. Guvernér Rusnok potvrdil, že na cestě k neutrální úrovni sazeb jsme již větší část ušli a tempo zvyšování sazeb v příštím roce rozhodně nebude tak rychlé jako v tom letošním. Podrobnější komentář ke včerejšímu zasedání ČNB naleznete zde http://bit.ly/2Acznkj.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688