Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  20.12.2018 15:48:08

MF bude potřebovat na financování dluhu méně peněz, dluhopisové emise plánuje hlavně na domácím trhu

Ministerstvo financí bude příští rok potřebovat na financování státního dluhu 331,2 miliardy korun. Úřad to dnes uvedl s odkazem na zveřejněnou Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2019. Letos počítá MF podle aktualizace strategie z června s 351,3 miliardy korun na financování státního dluhu.

MF chystá plánované výdaje pokrýt především emisemi státních dluhopisů s delší dobou splatnosti. Emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu by tak měla letos činit minimálně 150 miliard korun. MF nevylučuje také vydání dluhopisů v cizí měně v případě výhodných podmínek na trhu a potřeby financování v cizích měnách.

V rámci financování počítá MF příští rok mimo jiné se schodkem státního rozpočtu 40 miliard korun, splátkou tří emisí dluhopisů za 238,1 miliardy nebo splátkou dvou emisí spořicích státních dluhopisů za 2,7 miliardy korun. Úřad chce zapojit do financování i volné peníze ze souhrnných účtů státní pokladny.

V roce 2020 bude MF podle materiálu potřebovat 271,4 miliardy korun. To je o 12,4 miliardy méně, než plánovalo MF ve strategii pro letošní rok. V roce 2021 pak potřebu financování MF prozatím vyčíslilo na 240,6 miliardy korun.

Očekávané výdaje na obsluhu státního dluhu by měly v příštím roce stoupnout. MF očekává příští rok čisté úrokové výdaje 45,8 miliardy korun, zatímco letos MF hlásí skutečné výdaje za 40,6 miliardy korun.

Samotný podíl státního dluhu na hrubém domácím produktu by měl letos klesnout na 30,7 procenta HDP a v příštím roce na 29,9 procenta HDP. Loni byl 32,2 procenta HDP. "Ačkoliv byl pro rok 2019 v rámci zákona o státním rozpočtu uveden nárůst absolutní hodnoty státního dluhu přibližně o výši rozpočtovaného schodku státního rozpočtu, trend poklesu podílu státního dluhu vůči HDP zůstává zachován," uvádí materiál.

Úřad dnes také připomněl, že zahájil prodej šestiletých státních dluhopisů určených pouze pro fyzické osoby. Výnos dluhopisů nebude pravidelně vyplácen, ale bude reinvestován jednou ročně do stejné emise dluhopisů. Průměrný roční výnos emise bude 2,07 procenta před zdaněním.

V rámci jednotlivých upisovacích období, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1000 a maximální hodnotě milion korun. Objem emisí není předem stanoven, pouze období, kdy si je možné dluhopisy objednat. Dluhopisy jsou prodávány nepřetržitě každý den přes internetovou aplikaci pssd.sporicidluhopisycr.cz.

MF dále upozornilo, že si ponechává možnost pružné reakce na vývoj na finančních trzích. Proto v červnu 2019 zveřejní aktualizaci Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky. Úřad také nevyloučil možné čtvrtletní aktualizace materiálu.

MF v říjnu uvedlo, že ke konci letošního roku státní dluh klesne na 1,624 bilionu . Ke konci roku 2017 byl státní dluh 1,625 bilionu korun.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688