Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.12.2018 13:52:06

Britské firmy děsí brexit bez dohody, ekonomiku by uvrhl v chaos


Pět britských podnikatelských svazů vydalo silné varování poslancům, že uvrhnou špatně připravenou britskou ekonomiku do chaosu, pokud nepřestanou politikařit a v lednovém hlasování nepodpoří brexitovou dohodu premiérky Theresy Mayové. Napsal to dnes britský deník The Guardian.
 
Poté, co se v úterý kabinet Mayové dohodl na vystupňování příprav na brexit bez dohody, pět velkých britských zaměstnavatelských svazů oznámilo, že země na odchod z EU není ani zdaleka připravena. Konfederace britského průmyslu (CBI), Institut ředitelů (IoD), Britská obchodní komora (BCC), Federace malých podniků (FSB) a Svaz výrobců (EEF) ve společném prohlášení uvedly, že jsou zděšeny politickými půtkami v parlamentu a doporučily schválit dohodu, kterou vyjednala ministerská předsedkyně, až se o ní bude v půli ledna hlasovat.

S ohledem na přetrvávající silný odpor části poslanců Konzervativní strany vůči premiérčině dohodě se vláda v úterý rozhodla vyčlenit další dvě miliardy liber (přes 57 miliard ) na přípravy na brexit, včetně scénáře odchodu z EU bez dohody. Opatření zahrnují mimo jiné najmutí 3000 nových zaměstnanců daňové správy či stovek celníků, nadto bude uvedeno do pohotovosti 3500 příslušníku ozbrojených sil.

Toto prohlášení podle deníku The Guardian posiluje argumentaci Mayové, že poslanci musí přijmout vyjednanou dohodu, budou-li se chtít vyhnout hospodářskému chaosu.

"Zodpovědnost najít cestu kupředu leží přímo na 650 poslancích parlamentu," uvádí se v deklaraci. "Coby přední podnikatelské organizace žádáme poslance všech stran, aby se přes Vánoce vrátili do svých okrsků a promluvili si s místními podnikateli. Doufáme, že budou poslouchat a mít na paměti, že až se vrátí do parlamentu, budoucnost našeho hospodářství bude v jejich rukách."

Svazy dále uvedly, že mnoho firem teprve musí začít s přípravami na brexit bez dohody, který se donedávna zdál být jen vzdálenou krajní možností. Tyto přípravy je přitom stojí mnoho času a peněz, a proto ruší investice. Místo toho raději nakupují zboží do zásoby, omezují přeshraniční obchod a stěhují kanceláře a továrny mimo Spojené království. Podle nich "je jasné, že prostě není dost času na to, abychom zabránili škodám v ekonomice a přesunu firem za hranice".

Podle mluvčího britské vlády citovaného zpravodajským serverem BBC by si podnikatelé měli "sestavit vlastní plány pro případ brexitu bez dohody, pokud usoudí, že je to nezbytné."

Plány na odchod Británie z EU bez dohody podle listu Financial Times připravuje také Evropská komise, která chce přijmout 14 legislativních opatření nutných k dočasnému zajištění kontinuity ve fungování ekonomik EU i Spojeného království. Zahrnují mimo jiné oblast letecké přepravy a její bezpečnosti, cel, úzkého segmentu finančních služeb či metodologii statistik v obchodně nebo turismu. Pokud Británie 29. března opustí EU bez dohody, tato dílčí opatření budou platit nejpozději do konce roku 2019.

Britská ekonomika podle úterního prohlášení BCC zřejmě v letošním a příštím roce poroste nejpomalejším tempem od poslední recese. Ekonomiku podle ní brzdí pozastavování investic a slabá spotřebitelská poptávka před plánovaným odchodem Británie z EU.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688