Náměstek Michal Franěk a ministr Jan Kněžínek Foto: MSp

Spravedlnost vybírá náměstky, znova se přihlásili všichni stávající

Ministerstvo spravedlnosti vybírá v souvislosti s organizačními změnami v úřadu náměstky legislativní a justiční sekce. Do středeční uzávěrky přihlášek projevili zájem tři uchazeči. Komise by měla o vítězích rozhodnout do 21. prosince. Konkurz na náměstka zbývající sekce – provozní a právní – vyhlásí ministerstvo příští týden.

Rozsáhlé změny v úřadu, které se týkají přeskupení útvarů a zrušení sekce mezinárodní a sekce trestní politiky, budou od Nového roku znamenat snížení počtu odborných náměstků, a to ze čtyř na tři. Ministr Jan Kněžínek (za ANO) podle svého dřívějšího vyjádření očekává, že noví náměstci se najdou mezi stávajícími.

Ministerstvo zatím nechtělo komentovat konkrétní jména přihlášených uchazečů, podle dostupných informací však budou o obhájení postu usilovat všichni čtyři stávající odborní náměstci – tedy dosavadní šéf justiční a legislativní sekce Michal Franěk, šéf mezinárodní sekce Petr Jäger, náměstek pro trestní politiku Vladimír Zimmel a ekonom Miroslav Zábranský.

„Výběrovou komisi pro výběrová řízení na funkci náměstků jmenuje státní tajemník, z toho dva členy na návrh ministra. Komise je čtyřčlenná. Předsedu jmenuje státní tajemník ze členů, které jmenoval na návrh ministra,“ popsal další postup konkurzů mluvčí Vladimír Řepka.

„Předpoklad ukončení, respektive sepsání protokolu o průběhu a výsledku vyhlášených výběrových řízení je pátek 21. 12. 2018,“ doplnil Řepka. Datum následného jmenování nových náměstků bude podle něj závislé na tom, kdy budou účastníkům doručeny výsledky konkurzu, či na tom, zda někteří účastníci vznesou námitky.

Ministerstvo by mělo mít podle nového rozdělení legislativní sekci, sekci dohledu a justice, sekci provozní a právní a sekci státního tajemníka, kterým je Jan Lišák. Do sekce legislativní by měla přejít prakticky celá dosavadní Jägerova sekce mezinárodní a ústavněprávní. V sekci dohledu a justice má kromě jiného vzniknout nový odbor elektronizace justice a také odbor správy a kontroly podřízených organizací, kam by se měli přesunout úředníci z dosavadní trestní sekce. Sekce provozní a právní má kopírovat dosavadní sekci ekonomickou, avšak nově pod ni bude spadat odbor, který má na starosti provoz elektronických náramků pro vězně.

(čtk)