Ministři Nováková a Petříček podepsali dohodu o zásadách spolupráce

Publikováno:
11.12.2018
Autor:
odbor komunikace 01400

Dohodu dnes v Černínském paláci podepsali ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček spolu se státními tajemníky obou rezortů Robertem Szurmanem a Miloslavem Staškem.


Dohoda definuje podmínky vysílání a působení pracovníků agentur CzechTrade a CzechInvest na zastupitelských úřadech a potvrzuje principy vzájemné spolupráce mezi oběma resorty pro cílenou a efektivní podporu českého exportu a ekonomické diplomacie z roku 2014.

Koordinovaná a jasně teritoriálně cílená podpora, kterou nyní můžeme společně s ministerstvem zahraničí díky této dohodě poskytnout našim firmám, je podle mého názoru důležitá především proto, že umožní efektivnější využití synergií mezi oběma našimi resorty, a to ve prospěch našich podnikatelů a firem.“ Uvedla po podpisu dohody ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

„Ekonomická diplomacie je významným nástrojem pro zvyšování prosperity a prosazování ekonomických zájmů v zahraničí. Vzhledem k proexportnímu zaměření České republiky je efektivní koordinace vnějších ekonomických vztahů nedělitelnou součástí podpory našeho budoucího růstu a prosperity a Ministerstvo průmyslu a obchodu je v tomto směru pro nás klíčovým partnerem,“ sdělil po podpisu dohody ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

„V oblasti zahraniční obchodní politiky budeme rozvíjet proaktivní ekonomickou diplomacii, která napomůže lepšímu prosazování českých ekonomických zájmů. Prioritou v této oblasti je zejména využití oborových příležitostí, společné organizování obchodních podnikatelských misí a zajištění základních služeb pro české exportéry v celé zahraniční síti zdarma, ať jsou již poskytovány agenturami či zastupitelskými úřady,“ doplnil šéf české diplomacie.

Dohoda také potvrzuje principy vzájemné koordinace aktivit mezi ministerstvy průmyslu a zahraničních věcí, a to včetně jednotlivých prvků Jednotné zahraniční sítě a Klientského centra pro export. „Věřím, že nyní máme s ministerstvem zahraničí nejen dobrý základ, ale také silný potenciál pro posílení a rozvoj naší exportní pozice v zahraničí a doufám, že výsledky naší práce budou oceněny především těmi, pro koho jsou určeny, a to jsou naši exportéři, dodala ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Dohoda byla uzavřena v souladu s podmínkami jednotného působení vysílaných zaměstnanců agentur, a to nejen v souladu se zákonem o zahraniční službě, ale také mezinárodním právem. Jejím cílem je rovněž usnadnit spolupráci v zahraničí mezi zastupitelskými úřady České republiky a vyslanými pracovníky agentur.


Galerie



Zařazenoút 11.12.2018 01:12:00
ZdrojMPO.cz - Tiskové
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/ministri-novakova-a-petricek-podepsali-dohodu-o-zasada...

Související témata

Sandra Nováková | Ministr financí
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.