Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.12.2018 09:08:42

Ceny pohonných hmot stlačí inflaci v USA směrem dolů (Ranní zpráva z finančního trhu)

Finanční trhy by si dnes mohly odpočinout od geopolitiky a obrátit pozornost na makroekonomická data. Ve Spojených státech bude zveřejněna inflace. Ta sice zpomalí, v jádrové složce, která je důležitá pro Fed, však jednu desetinu přidá. Ze ztrát by se měla oklepat průmyslová produkce v eurozóně. Alespoň to naznačují již zveřejněná data z největších ekonomik. Regionální kalendář dnes zeje prázdnotou.

Průmyslová produkce v eurozóně se zotaví 

V důsledku poklesu cen na čerpacích stanicích listopadová inflace ve Spojených státech zvolní ze zářijových 2,5 % y/y na 2,1 % y/y. Jádrová složka ale naopak desetinu přidá a posune se na 2,2 %. Vývoj spotřebitelských cen by tedy dalšímu zvyšování úroků ve Spojených státech neměl stát v cestě.

Průmyslová produkce v eurozóně se zřejmě oklepe ze zářijového propadu a přidá 0,1 % m/m. Výstup tohoto sektoru v Německu v říjnu sice o 0,6 % m/m poklesl, ve Francii a Španělsku o 1,2 % m/m vzrostl. Celkově by se tedy průmyslová aktivita eurozóny měla vrátit do kladných čísel. Solidní výsledek očekáváme za celé čtvrté čtvrtletí. 

ZEW index potěšil, na posílení eura to nestačilo 

Ve složce očekávání německý ZEW index potěšil. Místo předpokládaných -25 bodů dosáhl výsledku -17,5 bodu. Zlepšení ukazatele by podle prezidenta ZEW institutu však nemělo být přeceňováno. Ve složce hodnotící současnou situaci totiž index výrazně propadl. Navíc zde přetrvávají rizika plynoucí z brexitu a obchodních válek, která ohrožují německé investice a export a budou náladu německých investorů držet na nízkých úrovních i nadále. Euru tak včera zveřejněné ukazatele k ziskům nepomohly. Společná evropská měna naopak ztratila 0,2 % a posunula se na úroveň 1,134 USD/EUR. 

Rusnok koruně moc nepomohl

Česká koruna si včera užívala poklidnou předvánoční atmosféru. Příliš jí nerozhýbal ani Jiří Rusnok, který v rozhovoru pro agenturu Bloomberg prohlásil, že pokud koruna dostatečně neposílí, otevře se větší prostor pro zvyšování úrokových sazeb. V prosinci se kloní spíše k ponechání úrokových sazeb beze změny. Koruna je nyní podle jeho názoru ovlivněna efektem konce roku, a tak nevidí důvod, proč se zvyšováním úroků pospíchat. V důsledku přehřívajícího se trhu práce bude podle jeho slov přetrvávat vytrvalý a robustní tlak na růst mezd. Přestože vystoupení bylo poměrně jestřábí, koruna na něho v podstatě nereagovala. Ve srovnání s předchozím dnem zůstala beze změny na úrovni 25,86 CZK/EUR.

Mrtvo bylo i ve zbytku regionu. Maďarský forint uzavřel den beze změny na úrovni 323,5  HUF/EUR. Polský zlotý ztratil 0,1 % a posunul se na 4,301 PLN/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688