Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  10.12.2018 13:53:27

Léčivo, nebo zlo? Fondy řeší definici konopného průmyslu


Je marihuana lék, nebo neřest? S touto otázkou bojují americké sociálně zodpovědné investiční fondy spolu s tím, jak stále více států schvaluje rekreační užívání konopí, což konopný průmyslu přibližuje spíše k "hříšným" akciím. Mezi ty spadají třeba výrobci alkoholu a tabákové firmy, kterým se eticky zaměření investoři vyhýbají. Společensky zodpovědný investiční průmysl má v USA hodnotu kolem osmi bilionů USD (183 bilionů ).
 
Rekreační užívání marihuany pro osoby starší 21 let již povolilo deset států USA a federální distrikt hlavního města. Legalizaci také navrhli zákonodárci státu New Jersey, uvedla agentura Reuters.

Žádná americká veřejně obchodovaná společnost zatím přímo marihuanu neprodává. S akciemi kanadských producentů marihuany, jako je Tilray a Canopy Growth, se však obchoduje na burze v USA. V polovině října Kanada legalizovala konopí pro rekreační účely, což nutí manažery fondů a jejich klienty k přijetí rozhodnutí, zda nemají problémy s investováním do marihuany, pokud není pro léčebné účely. Marihuana se používá pro léčbu řady potíží, od epilepsie až po migrény.

"Kolem konopí je řada smíšených pocitů, zatímco u tabáku je převážně shoda, že není v žádném případě bezpečný," říká Jennifer Sirekloveová, šéfka oddělení pro zodpovědné investice ve firmě Parametric Portfolio Associates, která má ve správě majetek za 220 miliard USD. U věřících investorů, včetně některých křesťanských vysokoškolských nadací, je větší pravděpodobnost, že se konopí zcela vyhnou. Další sociálně zaměření klienti se zřejmě vyhnout firmám, které pěstují marihuanu, ale budou tolerovat společnosti, které ji prodávají v rámci svého širšího podnikání, domnívá se Sirekloveová.

Otázka konopí upozorňuje na širokou škálu investičních filozofií v rychle rostoucím sektoru sociálně zodpovědného investovaní. Zatímco téměř všichni investoři v tomto odvětví se vyhýbají sektorům, které by mohly mít negativní dopad na společnost, jako jsou zbraně, hazard, pornografie a tabák, někteří investují do firem, které prodávají alkohol, pokud je pouze částí jejich celkového podnikání.

Dvěma největšími sociálně zodpovědnými fondy jsou Parnassus Investments a Calvert Funds. Ani jedna z nich v současnosti nemá investice v konopných firmách.

Investoři, kteří hledají sociálně zodpovědné investice, se při hodnocení podniků zaměřují na kritéria souhrnně označovaná zkratkou ESG. Firmy jako je tvůrce indexů MSCI, který vytváří prověřené seznamy společností plnících tato kritéria, uvádějí, že zatím zahrnují producenty konopí na svůj širší seznam podniků splňujících ESG. To by se však mohlo změnit, pokud velké tabákové firmy, jako je Altria Group nebo Philip Morris International, koupí některou z těchto firem, například Tilray, nebo samy vstoupí na trh s marihuanou.

I pohled institucionálních investorů je různý. "Někteří klienti mají nulovou toleranci ke konopí bez ohledu na jeho použití, jiní berou v úvahu rozdíly a pouze se chtějí vyhnout firmám, které se zaměřují na trh s rekreačním užitím," uvedl viceprezident MSCI ESG Research Joseph Williams.

Zatímco sociálně zodpovědní investoři se zaměřují na otázku sociálního dopadu marihuany, manažer fondu Mutual Vice Fund Jordan Waldrep na tento sektor sází. Jeho fond záměrně investuje do podniků, kterým se sociálně zodpovědné fondy vyhýbají. Z konopných firem se soustředí hlavně na takové jako je Canopy Growth, které začaly zřizovat vlastní značky, a ne jenom na ty, které jsou čistými pěstiteli. "Rekreační trh bude o značkách. Příležitost k růstu je zkrátka až příliš vysoká," uvádí Waldrep.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688