Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.12.2018 09:19:46

Rozbřesk: Brexit může trhy dostat opět pod tlak


Trhy čeká další týden, kdy na prvním místě budou sledovat brexit. Theresa Mayová má dnes poslední možnost odložit hlasování o brexitu v parlamentu, kde má prozatím zcela nedostatečnou podporu. To by se ale pak musela ve čtvrtek znovu vydat do Bruselu a ponižujícím způsobem žádat o přejednání jednou dohodnuté smlouvy. Navíc ve chvíli, kdy se s ní evropští lídři unissimo odmítli o jakýchkoliv nových podmínkách bavit.

Pokud se rozhodne před poslance předstoupit, je na druhou stranu vysoce pravděpodobné, že neuspěje a nakormidluje Británii směrem k divokému brexitu bez dohody. Ten nemusí být nevyhnutelný. Evropský soudní dvůr dnes rozhodl, že Velká Británie může jednostranným rozhodnutím ukončit proces vystoupení podle článku 50, Britové tedy ještě mohou sami celý brexit zastavit. To by ale vyžadovalo, aby se parlament postavil proti referendu a nařídil britské vládě brexit ukončit. To by právně neměl být problém (referendum není v Británii právně závazné), ale bez nového referenda by šel nový parlament pravděpodobně hlavou proti zdi. I proto by v takovou chvíli možná přišlo na řadu druhé referendum, které Mayová odmítá, ale které někteří její loajální ministři již potichu plánují. Nová verze referenda by počítala s trochu složitějšími variantami rozhodování - pokud voliči řeknou, že chtějí vystoupit, má to být raději stávající dohoda nebo vystoupení bez dohody (do režimu WTO). Je však otázka, zda na pořádání nového referenda vůbec bude dost času a zda po eventuálním neúspěšném hlasování Mayová definitivně neztratí podporu uvnitř vlastní strany.

V takovém případě by trhy začaly víc a víc sázet na divoký brexit, který by skrze dopad na obchod a investice mohl v příštím roce negativně zasáhnout jak Británii, tak EU.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna úspěšně několik dní v řadě ignorovala globální napětí a sklouzla až do blízkosti 25,85 EUR/CZK. Svoji roli mohla sehrát slušná čísla, i když ta ve finále nijak nezvýšila sázky trhů na růst sazeb v příštím roce. I přesto čekáme konec roku pro korunu spíše negativnější a uvidíme, jak se v tomto týdnu vypořádá s nižší listopadovou inflací.

Zahraniční forex
O něco slabší výsledek amerického trhu práce a především pokračující výprodej na Wall Streetu zatlačily americký dolar do defenzivy. Akciový výprodej navíc přivodil již první holubičí komentáře Fedu, které volají po tom, aby se nezvyšovaly úroky v prosinci. Jako první se v tomto duchu ozval James Bullard, který ovšem v poslední době již tradičně zastává velmi umírněnou pozici mezi americkými centrálními bankéři. Na prosincové zvýšení úrokových sazeb nakonec velmi pravděpodobně dojde, ale velmi podstatné bude, jak centrální bankéři v USA budou vidět plánovanou trajektorii úrokových sazeb v příštím roce.

Nicméně zasedání Fedu je až za deset dní a mezitím bude pozornost upřena na jinou událost. Ve Velké Británii se schyluje k hlasování o dohodě s EU o brexitu. Vše přitom nasvědčuje tomu, že v úterý britský parlament smete dohodu ze stolu, což může ve Velké Británii vyvolat velké politické zemětřesení. Britská libra tedy nebude mít v tomto týdnu na růžích ustláno.

Ropa
Páteční jednání producentských států OPEC+ nakonec přece jen přineslo dohodu na omezení těžby, která ropě pomáhá zpět nad 62 USD/barel. Kartel se po zdlouhavých jednáních dohodl na produkčních škrtech v rozsahu 1,2 mil. barelů denně, z čehož by mělo 800 tis. barelů denně připadnout na státy OPEC a zbylých 400 tis. barelů denně na nečlenské státy, zejména Rusko. V platnosti by měly být škrty po dobu šesti měsíců, přičemž základem pro jejich výpočet bude sloužit říjnová těžba. Dle našich odhadů by takto nastavené omezení těžby mělo ropný trh udržet v první polovině příštího roku blízko rovnováhy, proto od něj nelze očekávat výraznější stimul pro růst cen. Ty by se měly držet v rozmezí 65-70 USD/barel.

Tento týden bude pozornost trhu směřovat na pravidelné měsíční reporty všech tří nejvýznamnějších agentur - v úterý EIA, ve středu OPEC a ve čtvrtek IEA. Stranou zájmu však nezůstanou ani tradiční týdenní statistiky, tj. stav zásob od API (úterý) a EIA (středa). V pátek pak přijde na řadu aktivita amerických těžařů od Baker Hughes.


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688