Premiér Babiš navštívil Maroko, s předsedou marocké vlády jednal o obchodní a průmyslové spolupráci

Předseda vlády Andrej Babiš navštívil 4. a 5. prosince 2018 Marockého království. Setkal se s předsedou marocké vlády, s místopředsedou Komory poradců, s předsedou Sněmovny reprezentantů a zahájil podnikatelské fórum. Cesty se účastnila také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a početná podnikatelská delegace.

Dvoudenní oficiální návštěvu Marockého království zahájil Andrej Babiš v úterý 4. prosince 2018 v Rabatu. Po slavnostní ceremonii na letišti navštívil mauzoleum Mohameda V. a při ceremonii položil věnec k hrobce Jeho Výsosti Mohameda V. a Hassana II.

Následně poobědval se členy podnikatelské mise vedené prezidentem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Hanákem a s marockými hosty. „Maroko je náš druhý největší partner v Africe a myslím si, že je to skvělá brána na další africké trhy a mohli bychom podstatně více využít ten potenciál. Jsem přesvědčen o tom, že nepotřebujete politiky v rámci Evropské unie, ale mimo Evropskou unii pro vás můžeme hrát skutečně nějakou roli. Takže děkuji, že nás provázíte na tuto misi a přeji vám úspěšný pobyt a úspěšná jednání,“ řekl Andrej Babiš při setkání s podnikateli.

Jednání s marockým premiérem

S předsedou vlády Marockého království Saádedínem Al Otmáním jednal premiér Andrej Babiš v královském paláci o vzájemných obchodních vztazích a průmyslové spolupráci. Maroko je po Jihoafrické republice druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR na africkém kontinentě.

V roce 2017 dosáhl český vývoz do Maroka hodnoty 316,8 milionu dolarů, dovoz pak částky 181 milionu dolarů. Velké příležitosti pro další rozvoj jsou podle premiéra Babiše především v oblastech energetiky, automobilového, leteckého a obranného průmyslu, zemědělských, potravinářských a zdravotnických technologií či těžebního průmyslu.

Důležitým bodem jednání předsedů vlád byla otázka migrace a její zvládání s ohledem na skutečnost, že západní středomořská trasa vedoucí přes Maroko se v průběhu letošního roku stala nejvytíženější migrační cestou do Evropy. Premiér uvedl, že považuje Marocké království za nepostradatelného hráče pro stabilitu a rozvoj regionu.

Měli jsme jednání na úrovni delegací, paní ministryně průmyslu a obchodu podepsala smlouvu o vzájemné spolupráci a já jsem měl rozhovor s panem premiérem v takovém užším kruhu a skutečně jsme probrali konkrétně strašně moc témat. Dozvěděl jsem se například, že Maroko je největší výrobce automobilů na africkém kontinentě, my dokonce dovážíme Renaulty a Dacie do České republiky z Maroka. Samozřejmě vyvážíme naše Škodovky, zatím je to 2 400, ale s novými typy, které přicházejí, je ambice se dostat na 4 000,“ uvedl po jednání český předseda vlády.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková se setkala s ministrem průmyslu, investic, obchodu a digitální ekonomiky Mulejem Hafídem Elalámym, se kterým za účasti obou předsedů vlád následně podepsala Rámcovou dohodu o hospodářské spolupráci mezi Českou republikou a Marockým královstvím. Jejím cílem je podpořit růst objemu dvoustranného obchodu.

Setkání s dalšími významnými osobnostmi

Tématem jednání s místopředsedou Komory poradců Marockého království Abduláhem Chalútím byly především bilaterální česko-marocké vztahy. Podle premiéra Babiše by se obě země měly snažit o větší spolupráci mezi bezpečnostními službami při výměně informací, které pomohou předcházet teroristickým útokům či pašování lidí a drog.

S předsedou Národního shromáždění Marockého království Habíbem Al Malkím mluvil premiér Andrej Babiš například o podpoře zemědělství i ekonomické spolupráci.

Setkal se také s ministrem zemědělství, mořského rybolovu, rozvoje venkova, vodního a lesního hospodářství Azízem Achanúšem a před zahájením podnikatelského fóra jednal se Saláhedínem Mizuárem, prezidentem marockého podnikatelského svazu CGEM a bývalým ministrem zahraničí Marockého království.

Česko-marocké podnikatelské fórum

Z Rabatu jel premiér nedávno otevřenou vysokorychlostní železniční tratí TGV do Casablanky, kde se uskutečnilo Česko-marocké podnikatelské fórum. Andrej Babiš ocenil, že Maroko je bezpečnou a stabilní zemí a vyniká svou kvalitní infrastrukturou, jejímž příkladem je právě využívání rychlovlaků a rozvoj automobilového průmyslu. Vzájemná spolupráce mezi oběma zeměmi bude podle něj velkým přínosem pro všechny, protože Marocké království se může stát vstupní bránou českých podnikatelů do západní Afriky. „Tuto návštěvu považuji za takový určitý začátek spolupráce, která by měla být ještě daleko obsáhlejší, než jak tomu bylo doposud. Dohodli jsme se na tom jak s panem velvyslancem, tak s paní ministryní, a důležité také je, aby nám české podniky řekly, co by pro ně bylo zajímavé, jaké investice do Maroka,“ řekl mimo jiné v projevu Andrej Babiš.

Fóra se zúčastnila také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a téměř čtyři desítky podnikatelů pod vedením Svazu průmyslu a dopravy ČR. Zastoupeny byly především firmy ze zemědělského a obranného průmyslu. Na okraj podnikatelského fóra se premiér Babiš setkal s řadou podnikatelů.

Premiéra doprovázela na oficiální cestě manželka

Na návštěvu Marockého království doprovodila premiéra Andreje Babiše manželka Monika. Zúčastnila se ceremoniálu v mauzoleu Mohameda V., oběda s podnikatelskou delegací i slavnostní večeře.

Samostatně navštívila asociaci bratra krále AMSAT, která pečuje o trisomické děti. Dále asociaci manželky předsedy vlády Marockého království zabývající se bojem proti konzumaci a pašování drog a drogové závislosti. Zavítala také do sídla Asociace solidarity s ženami samoživitelkami.

Naposledy navštívil Maroko předseda vlády ČR v únoru 2006. V příštím roce oba státy oslaví 60. výročí navázání diplomatických vztahů.


Zařazenost 05.12.2018 18:12:00
ZdrojVláda
Originálvlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/premier-babis-navstivil-maroko--s-predsedou-marocke-vlady-jednal-...
KategorieAktuálně
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.