Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.12.2018 17:48:41

Vysoko nastavené valuační laťky u technologických akcií druhé generace

Boris Schlossberg z BK Asset Management na CNBC poukazoval na to, jak dobře si vedou akcie společností Etsy a Wayfair, které mají být „technologickými tituly druhé generace“. Akcie první z nich si za poslední měsíc připisuje 40 %, té druhé 19 %. Podle investora k tomu má mimo jiné přispívat růst disponibilních příjmů a posun v chování spotřebitelů – vánoční nakupování na eshopech se už prý stalo běžnou věcí pro většinu domácností. Schlossberg ale dodává, že povánoční ochlazení se nebude týkat jen kamenných obchodů, ale i těch internetových. Craig Johnson z Piper Jaffray pak vyzdvihoval Wayfair a Twilio a na rozdíl od kolegy si myslí, že jim pšenka pokvete dlouhodoběji.

Na Etsy jsem tu poukazoval v polovině roku. Mimo jiné jsem psal, že podle tehdejších očekáváních managementu měly tržby firmy růst letos asi o 34 – 36 %. Shodou okolností tehdejší kapitalizace firmy podle mých výpočtů implikovala dlouhodobý růst ve výši kolem 35 %. Což v znamenalo, že do deseti let by Etsy na ospravedlnění tehdejší kapitalizace musela být asi desetkrát větší. Trochu jsem tehdy uvažoval i o tom, že na jednu stranu je byznys model této firmy jistě zajímavý a našla si zřejmě dobrou niku na trhu. Na stranu druhou je ale otázka, nakolik pevné a vysoké jsou bariéry vstupu, a tudíž nakolik je tato pozice skutečně dlouhodobě udržitelná. Jak ukazuje následující graf, trh podobné obavy nesdílel a stále nesdílí, naopak našponoval valuaci ještě více. Za poslední rok si akcie připisuje asi 200 %, Wayfair asi 50 %, zatímco celý index SPX je zhruba na nule:


Zdroj: Morningstar

Jak je na tom s fundament e-prodejce vybavení domácností Wayfair? Jak ukazuje tabulka, slušně roste, ale mohutně prodělává už na úrovni provozního zisku. Provozní cash flow je pozitivní a tohle „kouzlo“ zajišťuje pracovní kapitál, přesněji řečeno závazky z obchodního styku, které se kupí s tím, jak firma roste a z části financují její expanzi. Na to, aby se firma dostala do plusu i na úrovni volného toku hotovosti, to ale nestačí – po investicích v roce 2017 prodělala 114 milionů dolarů. Za posledních 12 měsíců žádné velké zlepšení - Wayfaire je 113 milionů dolarů v záporu.


Zdroj: Morningstar

Wayfair se chlubí kapitalizací ve výši 9,8 miliard dolarů. Jak si toto číslo zasadit do nějakého kontextu? Dejme například tomu, že by se stal zázrak, firma by najednou namísto prodělaných 112 milionů dolarů tuto částku naopak vydělala a mohla by jí rozdat akcionářům. A šest let by jí dokázala zvyšovat o čtvrtinu (pak by růst postupně klesl na 5 %). Tak takovýhle zázrak by ospravedlnil jen asi třetinu současné kapitalizace. Celá by byla ospravedlněná například v situaci, kdy by firma najednou začala vydělávat dvojnásobek a ten by nerostl o 25 % ale o třetinu ročně. Samozřejmě, že společnost je nyní v rozmachu, musí investovat, náklady má vysoko a tržby skutečně prudce rostou (za posledních 12 měsíců cca o 86 %). Ale tahle laťka také není nastavená zrovna nízko.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688