Francie hodlá zavést digitální daň i bez dohody EU

06.12.2018
Euroskop, čtk

Francie hodlá v příštím roce zavést digitální daň na národní úrovni, pokud se členské země do března nedokážou dohodnout na zavedení této daně v celé Evropské unii. Uvedl to dnes francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Ministři financí EU se v úterý na zavedení daně nedokázali dohodnout, ačkoli Německo a Francie na poslední chvíli přišly s kompromisním návrhem omezujícím rozsah tohoto opatření. Tento vývoj je podle agentury Reuters nepříjemný pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jehož vláda do digitální daně vložila značný politický kapitál.

„Dávám si do března čas na dosažení dohody o evropské dani na digitální giganty,“ uvedl dnes Le Maire. „Pokud se to nepodaří, uděláme to na národní úrovni,“ dodal.

Evropská komise přišla s návrhem na daň z digitálních služeb letos v březnu. Daň se má podle tohoto návrhu vztahovat na tržby z některých digitálních aktivit velkých podniků. Kompromisní francouzsko-německý návrh předpokládá, že daň se bude týkat pouze tržeb z internetové reklamy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek