Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  05.12.2018 09:10:44

Americké trhy zasáhly výprodeje (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Trh cigaret v Česku pokračuje ve svém poklesu.

Likérka Stock Spirits představila solidní výsledky hospodaření a navýšila finální dividendu oproti minulému roku.

Několik desítek zaměstnanců jaderné elektrárny Temelín včera protestovalo proti vývoji jednání s vedením ČEZ o růstu platů. Protest se odehrál souběžně s demonstrací před sídlem ČEZ v Praze. Odboráři požadují, aby platy příští rok vzrostly o 13,8 %, ČEZ nabízí 3,5 %.

Evropské akcie by měly zahájit obchodování poklesem.

Dnešní den přinese ekonomické údaje pouze z evropského kontinentu, a to maloobchodní tržby či předstihové PMI ukazatele za eurozónu. Akciové trhy budou dnes ve Spojených státech zavřené, Američané tím uctí památku zemřelého prezidenta George H. W. Bushe.

Hospodářské výsledky dnes ve Spojených státech reportuje například výrobce alkoholických nápojů Brown-Forman.

Analytici Société Générale snížili své doporučení na Držet pro polskou energetickou společnost Energa.

Obchodování na zámořských trzích

Akciové trhy ve Spojených státech zažily včera výprodejovou vlnu. Důvodem k ní je zvýšená obava a nejistota investorů z toho, jak se bude vyvíjet řešení obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Americký prezident Donald Trump včera oznámil, že očekává, že by se jednání mohla stihnout i dříve než v horizontu 90 dní. Dle jeho slov vyjednávání již probíhají od samého konce summitu G20, kdy tato lhůta započala. Dle některých lokálních médií ve Washingtonu byla údajně čínská protistrana zaskočena komentáři Donalda Trumpa po ukončení summitu. Přesně opačné tvrzení však pocházejí ze samotné Číny, kde místní představitelé tvrdí, že připravují všechny potřebné změny, aby naplnily dohodu mezi oběma prezidenty.

Tato nejistota se tak podepsala na vývoji akciových trhů, když index Dow Jones oslabil o 3,1 %, S&P 500 klesl o 3,2 % a Nasdaq se propadl dokonce o 3,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedařilo téměř všem sektorům s výjimkou síťových odvětví (+0,2 %). Nejhůře se umístila dvojice finančních institucí spolu s průmyslovými podniky. Zaznamenaly shodnou ztrátu ve výši 4,4 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují dnešní obchodní den ve ztrátách. Navazují tak na vývoj obchodování ve Spojených státech. Ztráty se zde pohybují do výše až 1,6 % v případě Hongkongu. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který oslabuje o 0,5 %, jsou na tom nejhůře energetické tituly se ztrátou 2,3 %. Nedaří se ani finančním institucím (-1,8 %) či technologickým firmám (-1,4 %). Z neúspěšného dne nejlépe vyvázli realitní developeři se ziskem 0,8 %.

Philip Morris ČR

Podle Českého statistického úřadu se v loňském roce meziročně snížila spotřeba cigaret na osobu o osm kusů. To představuje pokles o čtyři desetiny procenta. Průměrný Čech tak vykouřil 1978 cigaret. Český trh cigaret dlouhodobě klesá, tudíž loňský výsledek není žádným překvapením. Od května 2017 začal platit protikuřácký zákon, od nějž se očekával pokles spotřeby cigaret. Jde vidět, že příliš velký vliv však neměl. Lepší přehled o dopadech protikuřáckého zákona získáme až z dat za celý rok 2018.

Stock Spirits

Likérka Stock Spirits zveřejnila výsledky hospodaření za devět měsíců letošního roku a souběžně s nimi i pro-forma výsledky za nový účetní rok od října 2017 do září 2019. Na toto nové účetní období bude společnost přecházet. Za poslední rok společnost zvýšila tržby o 8,7 % na 282,4 mil. EUR, provozní zisk o 16,8 % na 48,7 mil. EUR a čistý zisk o 13,8 % na 33,2 mil. EUR. Zároveň navrhuje finální dividendu ve výši 6,01 €centů, což znamená zvýšení o 5 % oproti loňskému pololetí. Likérce se v uplynulém období dařilo úspěšně růst na polském trhu, kde za tímto růstem stály především prémiové značky. Stejně tak se vyplatily investice do prémiových značek v České republice. Došlo k rozšíření distribučních kanálů přes třetí strany v České republice a na Slovensku. Na všech trzích, kde Stock Spirits působí, došlo k zavedení nového produktu The Dubliner Irish whiskey.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.12.2018Výprodeje na akciových trzích stále nekončí (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.11.2018Trhy zachvátily výprodeje technologických firem (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688