SANEP: Vaření (listopad 2018)

Třetina Čechů nevaří, ti co vaří nejčastěji hledají inspiraci na internetu a v kuchařkách, při vaření z aktuálních kuchařek je nejvíce preferovaným autorem Roman Vaněk

Češi jsou národem kutilů, houbařů a pivařů. S vařením to již tak slavné není, ale lze říci, že Češi jídlo mají rádi. Ostatně gastronomie se v posledních letech stala hitem v podobě různých kuchařských pořadů, streamů či receptů v podobě časopisů či kuchařek a lze říci, že se i domácí kuchtění stává pro řadu lidí koníčkem, za což rozhodně může i hojná gastronomická popularizace.

Jak ukázal aktuální průzkum společnosti SANEP, nejvíce strávníků obědvá doma, a to 31,1 %. V tomto čísle se pochopitelně nejvíce odráží téměř celá populace lidí v důchodovém věku, ale také maminek na mateřské dovolené.

V zaměstnání pak obědvá 27,4 % dotázaných. Zde je potřeba říci, že se jedná jak o kantýny, tak ale i o oběd přinesený z domova.

Obědu ve fastfoodech pak dává přednost 12,6 % dotázaných. Pro tuto část domácí populace představuje tento druh stravováni dostupné a časově nenáročně jídlo a navíc se lze pokaždé stravovat v jiném typu fastfoodu.

V restauraci se pak nejčastěji obědvá 12,6 % dotázaných.

Pět procent domácí populace pak neobědvá vůbec.

Večeře jsou již v drtivé většině domácí záležitostí, což potvrzuje 79,7 % veřejnosti. Přitom ovšem za večeři je možné považovat i např. studenou večeři.

Za zajímavé lze považovat zjištění, že 27,6 % dotázaných nevaří. Pochopitelně, že většinu nevařících tvoří mužská část populace.

Jednou až třikrát týdně doma vaří 21,3 % domácí populace. Čtyřikrát až pětkrát týdně pak doma vaří 19,7 % dotázaných.

Nejčastěji se doma vaří pro rodinu nebo pro sebe, což uvedlo 51,8 % veřejnosti.

Recepty hledá 23,2 % dotázaných na internetu. Podle chuti vaří 10,3 % veřejnosti a na rodinné recepty nejčastěji dá 8,7 % respondentů. Podle kuchařek pak nejčastěji vaří 6,5 % veřejnosti. Po receptech z časopisu sahá 1,2 % dotázaných a podle receptů z televize vaří 1,1 % českých domácích kuchařů a kuchařek. Ovšem nejčastěji se při vaření kombinují všechny dostupné zdroje receptů, což uvedlo 35,3 % dotázaných.

Recepty z internetu přitom nejvíce používají dotázaní, jen když potřebují něco konkrétního najít, což uvedlo 44,2 % veřejnosti. Internet je ovšem jednoznačně nejpoužívanějším zdrojem inspirace pro vaření.

Recepty z časopisů 21,4 % veřejnosti využívá jen pro inspiraci, ale nevaří podle nich. Jen když potřebuje něco konkrétního uvařit, pak sahá po časopisech 15,9 % veřejnosti. Nicméně 46 % respondentů recepty z časopisů nepoužívá.

Obdobně jsou na tom recepty z televizních pořadů, které jsou inspirací pro 22,8 % dotázaných, ale většinově nejsou televizní recepty používány.

Po internetu nejčastěji každý doma sáhne po kuchařce, a to když potřebuje něco konkrétního najít, což činí 41,1 % veřejnosti.

Kuchařky jsou ve velké oblibě jako dárek, což uvedlo 19,3 % veřejnosti. Při koupi kuchařky je pro 18,6 % dotázaných nejdůležitější její zaměření, následuje srozumitelnost receptů (15,5 %) a snadná dostupnost surovin použitých v receptech je nejdůležitější 12,1 % dotázaných.

Při vaření se řídí chutí a teprve následným nákupem surovin 42,5 % veřejnosti. Dostupnost surovin je důležitá při vaření 22,3 % respondentů. Z toho co je doma, pak vaří 21,2 % dotázaných.

Při vaření z kuchařek, které jsou aktuálně v prodeji na domácím knižním trhu, se dotázaným nejlépe vaří 12,1 % dotázaným dle autora populárního kuchaře Romana Vaňka, který získal za své kuchařky řadu ocenění např. Český Bestseller, ale i Křišťálovou lupu za pořad Peklo na talíři.

Roman Vaněk tak v tomto případě předstihl svého kuchařského kolegu, kterým je patrně nejpopulárnější a nejznámější český gastronom Zdeňek Pohlreich, jehož aktuální kuchařky nejvíce vyhovují 11,6 % dotázaným. Důvodem může být skutečnost, že Roman Vaněk má na svém kontě velké množství kuchařek, které se vyznačují zaměřením na domácí středoevropskou kuchyni, a to velmi jednoduchou formou a s běžně dostupnými surovinami, což je klíčové pro značnou část domácí populace, která jeho kuchařky právě proto vyhledává.

Na třetím místě se z aktuálně vydávaných kuchařek umístily ty od autora Olivera Jamieho (6,9 %) a následuje sympatická autorka kuchařek Dita Pecháčková (3,1 %).

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 22. - 27.listopadu 2018 na vybrané skupině 1973 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19.108 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na http://www.sanep.cz.

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Kontakt:

Oldřich Zajíc

ředitel a jednatel

tel.: 605 881 188

tel.: 222 231 560

e-mail: zajic@sanep.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.


Zařazenost 05.12.2018 08:12:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=30330

Související témata

Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.