Drůbežího masa se snědlo nejvíce v historii
4. prosince 2018
V loňském roce byla zaznamenána rekordní spotřeba drůbežího masa, a to 27,3 kg na obyvatele. Je to o 1,8 % více než v roce 2016. Rostlinných tuků a olejů jsme pak zkonzumovali nejvíce od roku 1948.
Rok 2017 se promítl do spotřeby potravin především snížením spotřeby ovoce mírného pásma o 2,1 kg (-4,2 %), důvodem bylo přetrvávající sucho a jarní mrazy, které trápily celou Evropu. To způsobilo podprůměrné sklizně jablek, hrušek i švestek. Naopak zvýšení spotřeby o 0,9 kg (+1,0 %) na 88,2 kg na obyvatele bylo zaznamenáno u zeleniny, díky zvýšení spotřeby květáku, kedluben, mrkve a salátu.
„Spotřeba masa v roce 2017 byla na stejné úrovni jako v předcházejícím roce a činila 80,3 kg na osobu. Spotřeba drůbežího masa se ale oproti tomu zvýšila na 27,3 kg na osobu, což je vůbec nejvyšší hodnota od počátku tohoto sledování v roce 1948,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Konzumace vepřového masa se v roce 2017 snížila o 0,5 kg (-1,2 %) a hovězího masa o 0,1 kg (-0,5 %).
Meziročně došlo k poklesu spotřeby obilovin v hodnotě mouky o 1,4 kg (-1,2 %) na 113,5 kg, především z důvodu snížení spotřeby pšeničné mouky a žitné mouky. Ke snížení spotřeby došlo i u chleba. Zde byl zaznamenán pokles o 0,5 kg (-1,4 %), naopak vzrostla obliba pšeničného pečiva o 0,3 kg (0,7 %).
„Nejvyšší historickou spotřebu jsme v minulém roce zaznamenali také u rostlinných tuků a olejů. Spotřeba 17,6 kg na osobu je 2,5krát vyšší než v roce 1948, kdy dosahovala úrovně 7,0 kg,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. Spotřeba živočišných tuků klesla důsledkem nižší spotřeby másla o 0,4 kg (-7,4 %) i sádla o 0,1 kg (-3,3 %).
Na snížení spotřeby mléka a mléčných výrobků o 1,0 kg (-0,4 %) se podílel především pokles spotřeby kravského mléka o 1 kg (-0,4 %), sýrů o 0,1 kg (-0,7 %) a mléčných konzerv o 0,3 kg (-15,0 %). Současně došlo ke zvýšení spotřeby tvarohů a ostatních mléčných výrobků.
Kontakt
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 604 149 190
E jan.cieslar@czso.cz | Twitter @statistickyurad
Přílohy
-
Vyjádření Jiřího Hrbka, ředitele odboru zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ(soubor mp3)
4. prosince 2018
Drůbežího masa se snědlo nejvíce v historii
V loňském roce byla zaznamenána rekordní spotřeba drůbežího masa, a to 27,3 kg
na obyvatele. Je to o 1,8 % více než v roce 2016. Rostlinných tuků a olejů jsme pak zkonzumovali nejvíce od roku 1948.
Rok 2017 se promítl do spotřeby potravin především snížením spotřeby ovoce mírného pásma o 2,1 kg (-4,2 %), důvodem bylo přetrvávající sucho a jarní mrazy, které trápily celou Evropu.
To způsobilo podprůměrné sklizně jablek, hrušek i švestek. Naopak zvýšení spotřeby o 0,9 kg (+1,0 %) na 88,2 kg na obyvatele bylo zaznamenáno u zeleniny, díky zvýšení spotřeby květáku, kedluben, mrkve a salátu.
„Spotřeba masa v roce 2017 byla na stejné úrovni jako v předcházejícím roce a činila 80,3 kg na osobu. Spotřeba drůbežího masa se ale oproti tomu zvýšila na 27,3 kg na osobu, což je vůbec nejvyšší hodnota od počátku tohoto sledování v roce 1948,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Konzumace vepřového masa se v roce 2017 snížila
o 0,5 kg (-1,2 %) a hovězího masa o 0,1 kg (-0,5 %).
Meziročně došlo k poklesu spotřeby obilovin v hodnotě mouky o 1,4 kg (-1,2 %) na 113,5 kg, především z důvodu snížení spotřeby pšeničné mouky a žitné mouky. Ke snížení spotřeby došlo i u chleba. Zde byl zaznamenán pokles o 0,5 kg (-1,4 %), naopak vzrostla obliba pšeničného pečiva o 0,3 kg (0,7 %).
„Nejvyšší historickou spotřebu jsme v minulém roce zaznamenali také u rostlinných tuků a olejů. Spotřeba 17,6 kg na osobu je 2,5krát vyšší než v roce 1948, kdy dosahovala úrovně 7,0 kg,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. Spotřeba živočišných tuků klesla důsledkem nižší spotřeby másla o 0,4 kg (-7,4 %) i sádla
o 0,1 kg (-3,3 %).
Na snížení spotřeby mléka a mléčných výrobků o 1,0 kg (-0,4 %) se podílel především pokles spotřeby kravského mléka o 1 kg (-0,4 %), sýrů o 0,1 kg (-0,7 %) a mléčných konzerv o 0,3 kg (-15,0 %). Současně došlo ke zvýšení spotřeby tvarohů a ostatních mléčných výrobků.
Kontakt
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T 274 052 017 | M 604 149 190
E jan.cieslar@czso.cz | Twitter @statistickyurad
Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:
Přečtěte si také:
Prezentace
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
23.04.2024 Podle čeho vybírat plechový zahradní domek?
Okénko investora
Štěpán Křeček, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz