Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  04.12.2018 09:09:38

Asijské trhy po včerejším růstu míří opět dolů (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Smlouva mezi firmami ČEZ a Inercom zůstane v platnosti, ČEZ však zahájí jednání s dalším uchazečem v pořadí, a to společností India Power.

Cigarety místo papírového kolku dostanou digitální kód.

Evropské akcie zahájí dnešní seanci zřejmě poklesem.

Makroekonomický kalendář je dnes téměř prázdný. Eurostat zveřejní pouze říjnové indexy cen průmyslových výrobců za eurozónu. Pozornost bude směřovat především do Velké Británie, kde parlament bude pět dní projednávat podmínky brexitu s hlasováním naplánovaným na 11. prosince.

Výsledky hospodaření dnes reportuje americký poskytovatel softwarových řešení Hewlett Packard Enterprise.

Včera jsme potvrdili nákupní doporučení pro akcie Philip Morris ČR se zvýšenou cílovou cenou. Analýzu můžete nalézt na našich webových stránkách http://bit.ly/PMCR201812_updCZ.  

Obchodování na zámořských trzích

Víkendové jednání mezi čínským a americkým prezidentem přineslo na trhy určité zklidnění. To se projevilo na zájmu obchodníků nakupovat akcie, čímž index S&P 500 vzrostl o 1,1 %. Nejvíce se dařilo energetickým společnostem (+2,3 %), a to i za podpory rostoucích cen ropy. Přes dvě procenta si ještě polepšili prodejci spotřebního zboží nebo informační technologie.

Včerejší nadšení však vzalo rychle za své, když většina asijských trhů dnes ztrácí. Nejhůře se dařilo japonským titulům, jejich index Nikkei 225 přišel o 2,4 %. Jedno procento ztratil australský nebo singapurský trh. Naopak v plusu se držely čínské akcie se ziskem okolo 0,4 %.

ČEZ

Ke konci listopadu uběhla lhůta společnosti Inercom na splnění odkládacích podmínek pro koupi bulharských aktiv. Přesto smlouva uzavřená mezi firmami ČEZ a Incercom zůstane v platnosti, nicméně ČEZ plánuje zahájit paralelní jednání s dalším uchazečem v pořadí, a to společností India Power, která již potvrdila svůj trvající zájem o tato aktiva.

Prodejní cena mezi ČEZ a Inercomem byla stanovena na 326 mil. EUR. India Power nabídla sice více, a to údajně 360 mil. EUR, ale suma by byla rozložena do 5 let. Smlouva o prodeji do rukou firmy Inercom byla podepsána již v únoru letošního roku, nicméně 19. července bulharský antimonopolní úřad její realizaci zamítl s odůvodněním, že by Inercom získal na trhu dominantní postavení. ČEZ i Inercom podaly proti tomuto rozhodnutí stížnost a nyní pokračuje před soudem odvolací řízení. 

Philip Morris ČR

Od května příštího roku bude na krabičkách cigaret místo vylepeného kolku uveden digitální kód, který zavádí Evropská unie s cílem zamezit pašování a padělání tabákových výrobků. Konkrétně od 20. května 2019 se bude používat pro cigarety a tabák určený k balení cigaret a nejpozději do 20. května 2024 by měl platit i pro ostatní tabákové výrobky, jako jsou doutníky nebo zahřívané cigarety. Díky tomuto novému systému bude možné zjistit cestu výrobku od počáteční produkce, přes distributory až na pulty pro koncové zákazníky.

Philip Morris ČR dle svého prohlášení tento systém sledování plně podporuje a spolupracuje při přípravě se státní správou. Společnost KPMG odhaduje podíl nelegálního trhu v ČR okolo 3 %, což představuje přibližně 480 mil. cigaret ročně. 

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.10.2019Nervozita s brexitem opět tlačí akcie dolů (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.09.2019Asijským trhům se dnešní seance povedla (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.09.2019Akcie míří opět nahoru (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.08.2019Akciové trhy padají střemhlav dolů (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688