Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.11.2018 11:03:41, aktualizováno 14:58:48

Nezaměstnanost v Německu klesla na minimum od znovusjednocení

Aktualizováno

Počet nezaměstnaných Němců se v listopadu snížil více, než se čekalo, a míra nezaměstnanosti klesla na rekordní dno. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce. Zpráva tak podtrhuje sílu německého trhu práce, který je oporou pro spotřebou taženou růstovou fázi největší evropské ekonomiky. Ta však ztrácí na dynamice s tím, jak na německé exportéry naplno dopadá napětí v mezinárodním obchodu. Z Německa dnes přišla také data o listopadové inflaci. Ta sice zpomalila, zůstává ale nad cílem ECB.

Spolkový úřad práce uvedl, že celkový počet Němců bez práce po sezonním očištění minulý měsíc klesl o 16.000 na 2,276 milionu. Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali snížení pouze o 10.000.

Míra nezaměstnanosti klesla na 5,0 procenta, nejnižší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990. Analytici očekávali stagnaci na říjnových 5,1 procenta.



Příznivá situace na trhu práce podporuje spotřebitelské výdaje, které jsou v posledních letech hlavním motorem růstu německé ekonomiky. Spotřeba se ale ve třetím čtvrtletí snížila o 0,3 procenta, domácnosti totiž podle statistiků váhaly kvůli novým pravidlům měření emisí a spotřeby automobilů WLTP s nákupem nových aut.

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesla o 0,2 procenta. Zaznamenala tak první mezičtvrtletní pokles od prvního kvartálu 2015. Hlavní příčinou byly právě problémy automobilového průmyslu a slábnoucí vývoz.

Inflace

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v zemi podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie zpomalilo v listopadu na 2,2 procenta z říjnových 2,4 procenta. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Tempo růstu však bylo pomalejší, než čekali analytici.

Navzdory zpomalení zůstává inflace v největší evropské ekonomice nad cílem ECB. To podporuje plány ECB na pozvolné snižování masivního programu nákupů dluhopisů, který by měl skončit v letošním roce.

Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,1 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že meziroční inflace bude činit 2,3 procenta a meziměsíčně ceny stoupnou o 0,2 procenta.

Podle neharmonizovaných údajů inflace činila 2,3 procenta a rovněž zpomalila z 2,5 procenta v říjnu. Ke zpomalení přispěly hlavně ceny potravin, které se v listopadu zvýšily o 1,4 procenta. Mírnější bylo i zvýšení cen nájmů a služeb. Naopak růst cen energií zrychlil na 9,3 procenta.

Rychlý odhad inflace vychází z údajů od šesti z 16 spolkových zemí, ve kterých žije více než polovina německé populace. Konečné údaje za listopad zveřejní statistici 13. prosince.

Zdroje: Reuters, ČTK, arbeitsagentur.de

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688