Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.11.2018 09:24:00

Rozbřesk: Šéf Fedu říká, že sazby jsou nedaleko neutrálních úrovní

Americké akcie raketově rostou a smazaly během jediného dne své listopadové ztráty. Tak velkou moc mají slova prvního muže Fedu Powella. Ten řekl, že sazby Fedu jsou “těsně pod neutrální úrovní” - takovou, která ekonomiku ani nestimuluje ani nebrzdí. Je to poměrně velký posun od říjnových výroků, kdy v neřízené debatě prohodil, že k neutrálním úrovním mají sazby ještě “dalekou cestu”. Jeho včerejší slova si trhy vyložily poměrně jednoznačně jako signál, že v příštím roce růst sazeb zpomalí…

Je však otázkou, zda tato interpretace není z pohledu akcií, rozvíjejících se trhů a obecně rizikových aktiv až příliš růžová. Těm by se samozřejmě vidina pomalého nebo nejlépe žádného růstu amerických sazeb zamlouvala. Powell včera ovšem pouze diskutoval na téma různých odhadů neutrální sazby uvnitř samotného Fedu - ty se pohybují od 2,5 do 3,5 %. Na současných úrovních (2-2,25 %) tedy logicky skutečně nejsou příliš daleko od dolních odhadů neutrální sazby. Na druhou stranu ovšem vůbec nezmiňoval nutnost měnit stávající výhled Fedu včetně implikované trajektorie pro úrokové sazby. Jako by se tedy v tuto chvíli spíše snažil vyjasnit některé své předešlé úvahy, než výrazně měnit načrtnutý kurz měnové politiky.

Navíc prakticky vůbec nezmínil, že by poslední vysoká volatilita na trzích, slabší čísla (například z realitního trhu) nebo propad cen ropy měla nějaký dopad na budoucí rozhodnutí Fedu. Pravděpodobně si tato témata schovává na regulární zasedání FOMC, které je na programu 19. prosince. A právě na něm se asi lépe ukáže, zda chce Fed skutečně na dosavadním nastaveném kurzu něco zásadního měnit…

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží těsně nad 25,90 EUR/CZK. Včerejší optimismus na akciových trzích je pro ni sice pozitivní, ale k výraznějším ziskům nevede. Počítáme v nejbližších dnech s klidnějším obchodováním s tím, že v příštím týdnu korunu mohou nakonec zklamat domácí mzdy.

Zahraniční forex
Holubičí signály od šéfa Fedu (viz úvodník) včera viditelně pomohly eurodolaru, který se posunul o figuru výše. Z americké výnosové křivky tak postupně mizí zabudovaná očekávání na růst úrokových sazeb v roce 2019, což pro dolar nemůže být dobrá zpráva. Na druhou stranu euro má stále svůj italský problém a navíc spekulace o tom, že prezident Trump uvalí 25% cla na dovoz automobilů (tedy i těch německých) začínají mít po oznámení GM, že musí zavřít několik továren a propustit 14 tisíc zaměstnanců, reálnější kontury. Americký prezident také v tomto duchu poslal včera do světa několik tweetů.

V této souvislosti budou velmi důležité výstupy z nadcházející schůzky G20, která je plánovaná na tento víkend. Její dopady na devizové trhy nemusí být čitelné, neboť budou zprostředkované skrze reakci akcií a dluhopisů. Každopádně očekávání ohledně možných kompromisů v otázce obchodních válek jsou nastavena velmi nízko.

Jinak ovšem více neutrální až lehce holubičí Fed je určitě velmi dobrou zprávou pro měny z emerging markets. Tudíž ani nepřekvapují aktuální zisky turecké liry či polského zlotého.

Ropa
Další růst amerických zásob surové ropy znamenal propad cen ropy pod 60 dolarů za barel. Pozornost ropného trhu však již směřuje na blížící se zasedání G20 v Argentině (pátek-sobota), na kterém se bude diskutovat téma obchodního konfliktu mezi USA a Čínou. Summitu se navíc zúčastní jak ruský prezident Putin, tak i saúdský princ Mohammed bin Salman, proto lze předpokládat, že se bude diskutovat i blížící se rozhodnutí o podobě těžebních škrtů v rámci kartelu OPEC+. Nakonec, právě tandem Saúdská Arábie - Rusko nyní dominuje rozhodování v rámci kartelu, proto je možné, že zásadní rozhodnutí bude přijato již o tomto víkendu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688