Bitcoin měl krátkou šanci na úspěch, ochlazení kryptohorečky přišlo naštěstí včas

Média jsou po čase opět plná úvah o vývoji na trzích s kryptoměnami a důvod je zřejmý: Jejich ceny, či snad přesněji řečeno jejich kurz k tradičním měnám a zejména k dolaru, se prudce propadá. Z investičního hlediska jsou podle mne tato aktiva absolutně nezajímavá, a to z prostého důvodu: O investicích tu nemůže být řeči, jde o čirou spekulaci. A o spekulacích se z jejich samotné definice dá spekulovat do aleluja. I tak je ale současný vývoj zajímavý, protože jednu chvíli se zdálo, že by kryptoměny, respektive bitcoin, skutečně mohly mít něco do sebe. Možná se ta chvíle vrátí.

Tím „něco do sebe“ myslím jednoduše to, že by se z nich mohla skutečně stát životaschopná alternativa měn tradičních. Technicky a libertariánsky zaměření čtenáři by mi nyní jistě vyjmenovali dlouhou řadu důvodů, proč se podle nich touto alternativou jednou stanou. Nicméně v podobné diskusi většinou naprosto chybí jeden základní mechanismus: Pokud má být něco penězi, musí to mít relativně stabilní hodnotu.

U kryptoměn, které jsou předmětem masivních spekulací o jejich úspěchu, tak spekulace fakticky brání jejich posunu směrem k běžnému používání. Jinak řečeno, spekulace o úspěchu tomuto úspěchu brání (nejde přitom ani zdaleka o jediný paradox, který ve finančním a ekonomickém světě najdeme). Důvod je prostý: Spekulace rozhýbávají cenu (kurz) kryptoměn, a tím snižují jejich použitelnost jako peněz. Nyní se podívejme na graf s kurzovým vývojem bitcoinu:

Zdroj: MarketsInsider

Kdy by většina čtenářů mohla, či chtěla, uvažovat o tom, že by v bitcoinu skutečně chtěla dostávat svou mzdu, prodávat za něj rohlíky apod.? Možná během části roku 2015, pak části roku 2016, pak dlouho ne. A možná během doby, po které přišly současné propady. Tedy v obdobích, kdy byl kurz této kryptoměny relativně stabilní a nemuseli bychom se tak například obávat, že za něj zítra koupíme polovinu toho, co dnes.

Pokud má být bitcoin životaschopný jako něco, čím se běžně platí, musí se podobné záchvěvy nudy a nezájmu na trhu prodloužit na velmi dlouhá období. Jinak řečeno, bitcoinu a spol. by nejvíce prospělo, kdyby je jejich nadšenci a podporovatelé nechali na spekulačním trhu na pokoji (tak, jako mu fandím a tímto způsobem prospívám i já). Možná se do toho stavu jednou dostaneme – kryptohorečka opadne, kurz se stabilizuje a v tu chvíli může nastat masivnější a smysluplnější penetrace reálné ekonomiky těmito aktivy.

Pozorný čtenář namítne, že to ale zase může opětovně onu horečku oživit. Ano. Možná nás tak čeká několik vln zklamání a nadějí. Každopádně je zajímavé to z dálky pozorovat. A je dobré, že současná horečka opadá dříve, než kryptoměny více prorostly finančním systémem, a tudíž by mohly značně přidávat k jeho systematickému riziku. Pak už by to „zajímavé“ nebylo.


Zařazenost 28.11.2018 11:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3996013/bitcoin-mel-kratkou-sanci-na-uspech-ochlazeni-kryptohorecky-prislo-n...
KategorieUdálosti
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.