Nová povinnost pro bytová družstva, SVJ a další

Nová povinnost pro bytová družstva, SVJ a další právnické osoby zapsané ve veřejném rejstříku (např. s.r.o.)

Novou povinnost pro osoby zapsané ve veřejných rejstřících zavádí Zákon č. 304/2013 Sb. ve znění od 1.1.2018. Jedná se o povinnost zápisu skutečného majitele právnické osoby (také družstva a SVJ) do informačního systému veřejné správy.

Bytová družstva a další osoby zapsané v obchodním rejstříku tak musí učinit nejpozději do 1.1.2019. Společenství vlastníků jednotek a další osoby zapsané v jiném veřejném rejstříku než obchodním (např. spolky) tak musí učinit nejpozději do 1.1.2021.

Kdo je skutečný majitel?

Skutečným majitelem se rozumí člověk - fyzická osoba, která má fakticky nebo právně možnost vykonávat přímo nebo nepřímo rozhodující vliv v právnické osobě, ve svěřenském fondu nebo v jiném právním uspořádání bez právní osobnosti. Touto fyzickou osobou je u obchodní korporace člověk, který disponuje více než 25 % hlasovacích práv, nebo má podíl na základním kapitálu větší než 25 %, nebo je osobou ovládající, nebo má být příjemcem alespoň 25 % zisku této obchodní korporace.

V případě společností, kde nelze takovouto osobu určit, tj. zejména v případě bytových družstev a společenství vlastníků (tam, kde nemá žádný z vlastníků podíl na společných částech větší než 25 %), se jako skutečný majitel zapíší všichni členové statutárního orgánu dané právnické osoby (nebo zástupce právnické osoby, která je členem statutárního orgánu při výkonu funkce v dané osobě, anebo osoba v postavení obdobném postavení člena statutárního orgánu).

Pokud je v případě SVJ členem statutárního orgánu právnická osoba - například družstvo, uvedou se jako majitelé SVJ členové statutárního orgánu družstva, totéž platí, pokud bude mít SVJ vlastníka, který disponuje více než 25 % podílu na společných částech domu (např. družstvo).

Zápis je potřeba provést bez ohledu na skutečnosti zapsané ve veřejné části veřejného rejstříku, tj. pokud se skuteční majitelé shodují s osobami zapsanými jako statutární orgán v rejstříku.

Zápis skutečného majitele je neveřejný

Skutečný majitel se zapisuje pouze do neveřejné části veřejného rejstříku (nelze jej z výpisu zjistit, tento zápis slouží zejména pro orgány veřejné správy). Zápis je potřeba provést prostřednictví vyplnění elektronického formuláře uveřejněného na stránkách ministerstva spravedlnosti.

Jak provést zápis skutečného majitele

Podání je možno učinit na místě příslušný rejstříkový soud v papírové podobě s úředně ověřeným podpisem navrhovatele, nebo elektronicky prostřednictvím datové schránky dané právnické osoby nebo s elektronicky uznávaným podpisem. Navrhovatelem je přímo daná právnická osoba (družstvo, SVJ). V případě papírového podání podepisuje formulář osoba, případně osoby, které jsou oprávněné za právnickou osobu jednat.

Vyplnění formuláře není nijak složité, avšak nekomfortní. V případě, že přidáte omylem více polí pro zadání fyzické osoby za navrhovatele nebo více polí pro zadání skutečného majitele, pak tato pole nelze umazat a formulář není možné bez vyplnění všech těchto polí uložit. V tomto případě je potřeba formulář zahodit a celý formulář vyplnit znova. Při každém přidání další osoby je navíc nutno nelogicky vždy rolovat formulářem nahoru.

Důležité upozornění: po vyplnění formuláře si stáhněte JSSM - jedinečný kód! Bez tohoto kódu nemůžete zkontrolovat zápis skutečného majitele v neveřejné části rejstříku. Pokud si kód neuložíte, nemáte žádnou možnost jej později získat. Odkaz pro zobrazení zápisu skutečného majitele.

Poplatek za zápis skutečného majitele

Pokud je prvozápis, případně jeho změna provedena do 1.1.2019, nepodléhá soudnímu poplatku. Po tomto datu zápis či jeho změny podléhají poplatku ve výši 1000 Kč.

Od poplatku jsou však podle Zákona č. 549/1991 Sb. osvobozeny právnické osoby, které se nezapisují do obchodního rejstříku, tj. například SVJ, neboť se zapisuje do rejstříku společenství, nikoliv do obchodního rejstříku. SVJ tak může se zápisem počkat až do 1.1.2021.

Postih za nesplnění povinnosti

Zapsané údaje musí odpovídat skutečnosti, tj. v případě jejich změny je potřeba učinit nové podání bez zbytečného odkladu. Není však třeba řešit změnu údajů, která je vyvolána změnou referenčních údajů v základním registru např. změna příjmení ženy po svatbě nebo změna trvalého bydliště.

Právnické osobě, která svou povinnost nesplní, nehrozí pokuta, ani zrušení s likvidací, může však čelit nepřímým negativním důsledkům spojeným s jinými právními předpisy, např. Zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

Zdroj a odkazy

Další informace vč. možnosti vyplnění elektronického formuláře na tomto odkaze.

Zdroj: https://issm.justice.cz/

§ 118b až § 118j Zákona č. 304/2013 Sb. Zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob

§ 11 odst. 9 Zákona č. 549/1991 Sb. Zákon České národní rady o soudních poplatcích

Kontakt:

Ing. Pavla Gajdáčková, jednatelka společnosti Amentes s.r.o.

provozovatele webového portálu pro bytová družstva a společenství vlastníků webDOMU.cz


Zařazenoút 27.11.2018 15:11:00
Zdrojprotext.cz
Originálprotext.cz/zprava.php?id=30284
Tiskové zprávy
Oppenheimer jmenuje Senior bankéře divize ve Frankfurtu
Knižní novinka Psychopat v mém mozku
Bořislavka Centrum získalo European Property Awards
FUTTEC získal od EK 1,8 mil. euro na opravy silnic
Nadace The Mary Kay Foundation věnovala 3,1 mil. USD
Více zpráv
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V