Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Komodity  |  24.11.2018 12:36:32

Benzín dále zlevní, ropa v pátek propadla nejsilněji za 3 roky

Americká ropa WTIpátek na NYMEX propadla o 7,7 % na 50,42 USD. Výraznější mezidenní ztrátu utrpěla naposledy v červnu 2015. Za celý týden tak nakonec odepsala více než 10 % a dostala se nejníže za 13 měsíců.

Propad o třetinu

V úvodu října se ropa WTI vyhoupla na několikaletá maxima nad hladinu 75 USD. Od té doby však míří výrazně na jih. Ztratila již sedmý týden v řadě a za tu dobu odepsala třetinu hodnoty! Poslední vlna prodejů přišla v návaznosti na zvyšující se obavy z nárůstu světové nabídky ropy a vedle toho naopak zpomalení hospodářského růstu. Nepomáhá ani vidina možného snížení produkce ze strany kartelu OPEC. Jeho zástupci se mají setkat ve Vídni za dva týdny, resp. 6. prosince. Investoři jsou skeptičtí ke spekulacím, že hlavní člen kartelu Saúdská Arábie by mohla redukovat svou denní produkci o milion barelů. Report v týdnu však právě ukázal, že produkce země se naopak v poslední době vyšplhala k rekordním 11 milionům barelům, když zákazníci se na zemi přeorientovali po zahájení platnosti amerických sankcí na Írán.

Konkurenční ropa Brent, směrodatná pro ceny pohonných hmot či dalších produktů v Evropě, utrpěla v uplynulém týdnu ještě výraznější zhruba 12 % ztráty. Na ICE se cena zastavila na 58,80 USD, když přitom ještě v úvodu října překračovala hranici 85 USD. O něco se v současnosti snížil cenový rozdíl vůči ropě WTI, který v posledních týdnech překračoval 10 USD.

 

Čerpací stanice zlevňují, pomalu…

V polovině října se motoristé u domácích čerpacích stanic dočkali nejvyšších cen pohonných hmot za poslední 3 roky. Následně lze vysledovat pozvolný pokles, když promítnutí cenového vývoje ropy se ve výrobním řetězci promítá tradičně zhruba s 2 týdenním zpožděním. Zmiňovaný negativní vývoj cen ropy tak přinese kapsám motoristů ještě větší úsporu. Další důležitý faktor – dolar zůstává totiž v posledních týdnech poměrně stabilní, resp. domácí měna se k dané měně, i přes svoji jinak letošní nejslabší úroveň, drží v pásmu cca 22,50-23 korun. Pro nákup ropy, potažmo benzínu má tak koruna v posledních týdnech téměř neutrální vliv.

Na rozdíl například od Spojených států se pokles cen ropy u domácích čerpacích stanic projevuje s výrazně menší intenzitou. Dáno je to u nás prvořadě mnohem větším daňovým zatížením v celkové ceně za litr paliva. Nutno však druhým dechem zmínit, že především značkové řetězce čerpacích stanic u nás mají evidentně mnohem menší ochotu reagovat na zlevnění. Tvoří přitom většinu trhu a tak průměrná cena například Naturalu 95 od zmiňovaných říjnových maxim klesla zatím jen zhruba o 50 haléřů. Dosahuje nyní cca 33,30 /litr, natankovat lze přitom již i pod 30 .

Obvyklý cenový lídr řetězec Ono v pátek snížil cenu již na 29,50 /litr. Za tuto cenu šlo u daných pump Natural 95 natankovat naposledy v dubnu. Patrné jsou však dále se nezvykle „rozevírající nůžky“ vůči vyšší ceně Nafty. Její průměrná cena dosahuje nyní zhruba 33,60 /litr, u řetězce Ono je oproti Naturalu 95 aktuálně vyšší dokonce o 2 koruny/litr. Ve zmiňovaném dubnu byla naopak o korunu levnější. Vlastnit dieselový vůz, ať už k emisím či aférám „dieselgate“, již zkrátka zdaleka není takové terno…

Průměrnou cenu pohonných hmot u domácích čerpacích stanic lze sledovat zde.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688