Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Měny-forex  |  23.11.2018 09:09:09

Předstihové indikátory v eurozóně ukáží na solidní růst v posledním čtvrtletí (Ranní zpráva z finančního trhu)

Indexy nákupních manažerů z eurozóny dnes ukáží, že se v posledním čtvrtletí roku solidně daří průmyslové produkci i službám. Výsledek druhého čtení německého HDP odhalil, že ekonomický růst českých západních sousedů je založen na domácí poptávce, kterou táhnou nahoru především investice. Včerejší předběžná dohoda o brexitu částečně uklidnila trhy, o jejím schválení se bude jednat v neděli.

PMI v eurozóně se stabilizují na solidních úrovních

Dneska prim v kalendáři makroekonomických dat hrají předstihové indikátory nákupních manažerů za listopad. V eurozóně očekáváme malý nárůst PMI z výroby i služeb a tak kompozitní indikátor zůstane nad svým dlouhodobým průměrem. Jeho úroveň je pak podle našeho názoru konzistentní s růstem ekonomiky eurozóny v posledním kvartále o 0,4 % q/q.

Rovněž německý PMI z výroby mírně zkoriguje svůj říjnový propad. Pomůže mu v tom fakt, že náhlý dopad ekologických regulací v automobilovém průmyslu už postupně odeznívá.

Exporty táhly německou ekonomiku ve třetím kvartále dolů

Dnešní ranní data upřesnila první odhad růstu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Ukázalo se, že soukromá spotřeba se mezičtvrtletně snížila více, než trh čekal. Za zvýšenou domácí poptávkou tak stojí vyšší investice a vládní výdaje. Především růst investic se pak projevuje ve vyšší dynamice importů, naopak exporty propadly. Efekt zavedení ekologických regulací byl tak větší, než trh očekával.

Spotřebitelská důvěra v eurozóně v listopadu se opět snížila, a to na nejnižší úroveň od března 2017. Nutno ale říci, že klesá z rekordně vysokých hodnot, které byly dlouhodobě neudržitelné. Důvodem k poklesu jsou především politické nejistoty kolem rozpočtu v Itálii i kolem brexitu.

Situace kolem brexitu se začíná pomaličku rozplétat. Včera Evropská komise schválila první návrh politické deklarace o vztazích mezi Velkou Británie a EU po odchodu Velké Británie ze společenství. Deklarace sice není právně závazná, obsahuje mimo jiné návrh řešení okolo irských hranic i kolem celní unie mezi Británií a Evropskou Unií. Návrh naznačuje, že by tento vztah mohl být otevřenější, než jak ho známe mezi EU a třetími zeměmi.

Trhu se tento návrh patrně líbil a euro i libra na něj reagovaly posílením. Společná evropská měna si od včerejšího rána připsala 0,3 % a posílila na 1,142 USD/EUR. Britská libra hned po zveřejnění skokově posílila oproti euru o 0,8 % na 0,885 GBP/EUR.

Koruna se dnes impulzů z regionu nedočká

Regionální měny se dnes moc podpory v makroekonomických datech nedočkají. Zveřejněna bude jen statistika peněžní zásoby v Polsku, ta ale na kurz zlotého žádný velký vliv mít nebude.

Na regionálních trzích klid

Na regionálních trzích byl včera klid. Česká koruna změnila svůj kurz o dva haléře a těsně se dostala pod hladinu 26 CZK/EUR. Chyběly ji impulsy v podobě domácích či významných

světových dat a příliš ji nemotivovala ani zpráva, že měnová sekce ČNB má nového ředitele. Po Tomáši Holubovi, který byl ve středu jmenován do bankovní rady, se této funkce ujme Petr Král.

Zlotému nepomohl ani překvapivě dobrý výsledek maloobchodních tržeb za říjen a kurz polské měny zůstal takřka nezměněný na ranní hodnotě 4,289 PLN/EUR. Nepodpořil ji ani jestřábí komentář z centrální banky. Podle E. Gatnara, člena představenstva NBP by měla inflace zrychlit výrazně nad inflační cíl už na jaře a není tedy vyloučeno, že NBP bude reagovat zvyšováním sazeb již v prvním čtvrtletí příštího roku. Bylo by to poprvé od roku 2012.
Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688