Komise: Junckerův plán pomohl vytvořit statisíce pracovních míst

22.11.2018
Euroskop, čtk

Takzvaný Junckerův plán pro rozvoj investic v Evropě již podle odhadů podpořil vznik více než 750.000 pracovních míst a zvýšil hrubý domácí produkt Evropské unie o 0,6 procenta. Uvedla to dnes Evropská komise. Dodala, že plán již aktivoval investice ve výši 360 miliard eur (9,4 bilionu Kč). Dvě třetiny z nich přitom pocházejí ze soukromých zdrojů.

Šéf Evropská komise Jean-Claude Juncker tento plán představil v roce 2014 s cílem podpořit investice a nasměrovat Evropu k hospodářskému oživení. Do roku 2020 by měl plán podle komise celkově podpořit vznik 1,4 milionu pracovních míst a zvýšit HDP Evropské unie o 1,4 procenta.

„Investiční plán znamenal skutečný průlom. Po čtyřech letech fungování přinesl tento nový a jedinečný přístup, jak mobilizovat soukromé investice pro projekty veřejného zájmu, našemu hospodářství finanční prostředky ve výši 360 miliard eur,“ uvedl místopředseda Evropské komise odpovědný za pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen.

Junckerův plán již v červenci překonal svůj původní cíl, kterým bylo aktivovat investice ve výši 315 miliard eur. „Kromě toho jsme pomohli nastartovat inovativní projekty a celkově v Evropě zlepšili investiční prostředí,“ upozornil Katainen. „V příštím dlouhodobém rozpočtu EU chceme tento trend udržet a zajistit, aby se model investičního plánu stal novým evropským standardem pro investiční podporu,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek