Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  21.11.2018 08:04:55

Dnes budou jmenováni noví členové bankovní rady ČNB (Ranní zpráva z finančního trhu)

Před zahájením svátků okolo Dne Díkuvzdání se můžeme těšit na několik statistik ze Spojených států. Nicméně pozornost bude spíš směřovat do Evropy. Evropská komise totiž zhodnotí návrhy rozpočtů jednotlivých zemí EU. Měla by i ukázat, že Itálie míří vstříc proceduře při nadměrném schodku. Euro tak pravděpodobně i dnes bude v defenzivě.

Itálie míří k proceduře při nadměrném schodku

Evropská komise dnes zveřejní hodnocení návrhů rozpočtů jednotlivých států EU. Přitom pravděpodobně zhodnotí, jestli je na místě s Itálií zahájit proceduru při nadměrném schodku. Ta bude pravděpodobně otevřena v polovině ledna. Do hledáčku Evropské komise se kvůli rozpočtu dostalo ještě dalších pět zemí, které nesnižují svůj dluh tak rychle, jak by podle pravidel EU měly. Jedná se o Francii, Španělsko, Portugalsko, Slovinsko a Belgii. Z těchto zemí však hrozí reálné riziko zahájení procedury při nadměrném schodku pouze Belgii.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA se pravděpodobně propadnou. Ukazují na to čísla objednávek, které přijala společnost Boeing. Nicméně pokud ze statistiky vyjmeme objednávky dopravních prostředků, už předpokládáme slušný meziměsíční růst. Po šesti měsících, kdy prodeje stávajících nemovitostí vykazovaly pokles, by dnes mělo dojít ke korekci.   

Horšící se nálada na trzích poslala euro ke slabším hodnotám

Včera zveřejněná data neměla na trhy žádný vliv. Ty se vyvíjely v souvislosti s horšící se náladou ve vztahu k rizikovým aktivům. Euro smazalo velkou část svých zisků, které nabralo v průběhu předchozích dnů a své dnešní evropské obchodování začne blízko hladiny 1,138 USD/EUR.    

Novými viceguvernéry budou Mora a Nidetzký

Koruna se včera držela nad hladinou 26 CZK/EUR a posunula ještě svůj nejslabší kurz od června letošního roku na 26,08 CZK/EUR. Podlehla tak náladě na trzích, která není nakloněna rizikovým aktivům. Po zveřejnění horších výsledků amerických firem došlo k dalšímu výprodeji na rozvíjejících se trzích. Z domácích dat nebylo zveřejněno nic. Hlavní zprávou dne tak bylo, že dnes jako viceguvernéři ČNB budou jmenováni Marek Mora a Tomáš Nidetzký. Nahradí odcházející viceguvernéry Vladimíra Tomšíka a Mojmíra Hampla. Spolu s nimi by měli být jmenováni i noví členové bankovní rady A. Michl a T. Holub. Ani dnes nebudou v Česku zveřejněna žádná zajímavá data. Nejinak tomu bude v Polsku a Maďarsku.

Oslabování se nevyhnulo ani maďarskému forintu, přestože tamní centrální banka na včerejším zasedání zhodnotila domácí inflační tlaky jako o něco větší. Na druhé straně vývoj vnějšího prostředí centrální banku spíše zklamal. Ke změně sazeb nedošlo. Kurz forintu se tak držel poblíž 321,3 HUF/EUR.

Situace se včera uklidnila na polském devizovém trhu. Zlotý posílil a smazal tak své pondělní ztráty. Odpoledne se obchodoval za 4,317 PLN/EUR.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688