Členské země dnes schválí druhou vlnu projektů PESCO

19.11.2018
Úřad vlády

V Bruselu se dnes uskuteční zasedání Rady pro zahraniční věci, kterého se společně zúčastní ministři zahraničních věcí a ministři obrany. Ministři se během zasedání zaměří na další projekty v rámci stálé strukturované spolupráce PESCO a na otázku Evropské obranné agentury (EDA).

V rámci společného zasedání ministři zahraničních věcí a obrany budou mimo jiného schvalovat druhou vlnu projektů PESCO. Ve v této vlně projektů ČR usilovala o schválení alespoň jednoho projektu, kde by zastávala roli vedoucí země. V souladu s tímto cílem předložila tři návrhy projektů – projekt v oblasti elektronického boje, projekt v oblasti výcviku proudových letounů a projekt v oblasti vzdělávání specialistů na ochranu proti zbraním hromadného ničení.

Po přezkoumání všech návrhů ze strany Evropské obranné agentury (EDA) a vydání hodnotící zprávy Vysoké představitelky pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku byl mezi prioritní (tzv. main focus) vybrán projekt elektronického boje. Tento projekt, jenž klade důraz na využití pasivních sledovacích systémů na moderním bojišti, doposud podpořilo 6 dalších zemí – Německo jako účastník, Itálie, Litva, Nizozemsko, Slovensko a Švédsko jako pozorovatelé.

Vedle toho bude ČR působit v dalších 4 prioritních projektech jako člen a v dalších 3 vybraných prioritních projektech bude vykonávat roli pozorovatele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek