Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.11.2018 17:58:57

Amazon chce zaútočit na další „nepokořitelné“ hradby

Mark Mahaney z RBC Capital Markets tvrdí, že je jen otázkou času, kdy Amazon začne přímo konkurovat společnostem jako FedEX a UPS. Internetový gigant podle něj začne do této oblasti mohutně investovat a pokud má pravdu, firmě by k tomu mohl znatelně pomoci její cloudový a reklamní byznys. V něm by totiž měla dosahovat mnohem vyšších marží než v retailu.

O tom, že vztah mezi Amazonem na straně jedné a firmami jako FedEx na straně druhé by se mohl postupně překlápět ze symbiózy do ostrého konkurenčního boje, jsem tu psal již před delší dobou. Nejde o žádnou převratnou myšlenku – Amazon expanduje i do odvětví, které jsou pro něj mnohem exotičtější, zatímco přepravní, respektive logistické, služby jsou poměrně logickým protažením jeho „výrobní“ vertikály. Pokud se podíváme na následující graf s cenami akcií zmíněných třech firem, nějaký vyloženě inverzní vztah ve stylu „hřáli jsme si hada na prsou“ nenajdeme. Na to by asi stejně bylo příliš brzy:


Zdroj: Morningstar

Analytik RBC Capital tvrdí, že by nebyl překvapen, kdyby Amazon šel dolů s maržemi v případě, že by tím získal loajální zákazníky, či jejich věrnost posílil. A připomíná, že Amazon již nyní provozuje program Delivery Service Partners a Amazon Flex. Amazon také uvádí, že náklady na přepravu se u něj zvedly z 11,5 miliardy dolarů v roce 2015 na 21,7 miliard v roce 2017. Podle CNBC pak dodávky pro Amazon generují jen asi 3 % tržeb FedExu a vedení této firmy tvrdí, že pro ní není Amazon větší hrozbou. Nemá totiž infrastrukturu, kterou ona musela budovat po několik desetiletí.

Je to tedy stále podobná písnička: Nějaká společnost či celé odvětví se domnívá, že jeho bariéry vstupu jsou dost silné na to, aby je ohrozil někdo zvenčí. A pak tu najednou je něco nového a vše padá, jako hradby Jericha. Hradby UPS a FedExu se ale asi nezhroutí po zatroubení polnic, Amazon bude muset mohutně investovat, jak bylo uvedeno výše. Takže několik důležitých čísel:

Amazon v roce 2016 na volném toku hotovosti vydělal 9,7 miliardy dolarů, v roce 2017 6,4 miliardy a za posledních 12 měsíců 13,3 miliardy dolarů. V rozvaze mu k tomu visí 30 miliard dolarů.

FedEx v roce 2016 na volném toku hotovosti prodělal 186 milionů dolarů, v roce 2017 téměř miliardu dolarů a za posledních 12 měsíců více než miliardu dolarů. Jeho provozní tok hotovosti dosahuje totiž asi 4,7 miliardy dolarů, zatímco investice za poslední rok vyšplhaly na 5,7 miliardy dolarů. V rozvaze má 2,3 miliardy dolarů. Sám FedEx tedy investuje mohutně a nenechává nic náhodě.

UPS vydělal v roce 2016 3,5 miliardy dolarů, pak prodělal 3,7 miliardy dolarů, za posledních 12 měsíců je necelou půl miliardu v plusu, a to na pozadí mohutně rostoucích investic. V rozvaze má firma necelých 5 miliard dolarů hotovosti. Tedy také žádné pasivní čekání na dobyvatele.

UPS přitom ve třetím čtvrtletí dosáhla slušného růstu a začala s plánem transformace. Management čeká, že na volném toku hotovosti (tedy tom, co zbude po investicích) firma vydělá asi 5 miliard dolarů. A Morningstar hodnotí UPS jako firmu s největší konkurenční výhodou v odvětví. Tu si vytvořila tím, že dala dohromady integrovanou mezinárodní dopravní síť, „které se může vyrovnat jen málo globálních hráčů“. Uvidíme, zda se mezi ně zařadí i Amazon.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.04.2021Pardubice: Oprava zámeckých hradeb je běh na dlouhou trať pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
02.01.2020Zdolají akcie v roce 2020 další hradbu obav? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688