Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.11.2018 06:02:02

Tak kdo je ten akcionář, který může za vyřazení akcií O2 z indexu?

Po rozhodnutí o vyřazení akcií O2 z indexu MSCI Czech Republic zaznamenal titul při středečním obchodování dlouho nevídanou aktivitu. Nedlouho po otevření trhu se akcie O2 propadaly na pražské burze o zhruba 10 % až na 216,50 . Za takovou cenu je šlo naposledy koupit před více než 2 lety, resp. v červenci 2016. V průběhu dne ztráty umazávaly, když se obchodovaly i za 236 . Nicméně většina obchodů se následně odehrávala u hranice 230 . Zde titul nakonec také uzavřel, resp. na 230,50 , když mezidenně odepsal 4,36 %. Objem obchodů dosáhl téměř 306 mil. . Majitele totiž vyměnilo skoro 1,34 mil. akcií O2, což je 0,43 % ze všech vydaných!

Výše zmíněný objem obchodů akcie O2 nepamatují od 7. února 2017. A to je datum, které stojí u akcií O2 za připomenutí. Tehdy se totiž na pražské burze zobchodovalo dokonce přes 9,4 mil. akcií O2 za téměř 2,5 mld. . A to především díky jednomu obchodu z odpoledních hodin. Jak se následně ukázalo, obchod za kterým stál logicky majoritní akcionář O2 skupina PPF. Ta tímto „přes trh“ prodala 3 % akcií O2 do rukou kyperské společnosti Belviport Trading Ltd., tedy známému finančníkovi Pavlu Tykačovi.

Společnost Belviport Trading Ltd. transakcí zvýšila svůj podíl ve společnosti na 3,92 % a stala se tak s náskokem největším minoritním akcionářem. PPF tehdy k prodeji jako primární důvod zmínila snahu navýšit veřejně obchodovaný podíl O2 v souladu s již dříve oznámenou investiční strategií podporovat zvýšení likvidity akcií O2. Sama skupina PPF transakcí snížila svůj podíl na 81,06 %. Odhlédneme-li od následných nezvyklých „prohozů“ balíků akcií O2 ve skupině, podíl PPF jinak udržuje stále stejný.

Zmiňovaný Kellnerův prodej však dle všeho zvýšení likvidity akcií O2 nepřinesl. Alespoň se tak dá usuzovat z podílu Belviport Trading Ltd. Dle Výroční zprávy O2 totiž k 31. prosinci 2017 stále činil 3,92 %...  Jedná se přitom o jediné jméno minoritního akcionáře, které O2 ve Výroční zprávě zmiňuje. Sama Tykačova společnost od loňského navýšení podílu v O2 o případné změně vlastnictví do dnešního dne regulátora neinformovala. Její podíl by se tak každopádně, i v současnosti, měl pohybovat v rozpětí 3 až 5 %.

Co vedlo MSCI k rozhodnutí?

Pokud má skupina MSCI k dispozici, obdobně jako ostatní investoři, jen veřejně dostupné informace o akcionářské struktuře, její rozhodnutí se jeví poměrně překvapivé. Akcionářská struktura O2 je totiž poměrně již dlouhodobě daná, známá a příliš neměnná. Akcionářů nad 1 % je minimum. Dalo by se s určitou nadsázkou dokonce říci, že „free float“ akcií O2 se v posledních měsících vlastně zvýšil.

Již loni v listopadu největší investiční skupina světa BlackRock oznámila, že svůj podíl nepatrně snížila, resp. klesl pod hranici 1 %. Pod tuto úroveň klesl letos v červnu také podíl rovněž americké skupiny Brandes Investment, která přitom v telekomunikační společnosti vybudovala v roce 2016 výraznější podíl přes 1,5 %.

Složení MSCI Czech Republic Indexu včetně vah emisí k 28.9.2018

Z hlediska více než procentních akcionářů zůstává jen otazník nad v ČR dlouhodobě aktivní skupinou Capital Group. Ta naposledy informovala regulátora o podílu v O2 před téměř šesti lety, tedy ještě před ovládnutím společnosti ze strany Petra Kellnera, resp. následným rozdělením společnosti. V lednu 2013 uváděla pokles podílu pod hranici 3 % (na 2,97 %).

Pokud pomineme dřívější informace například o nákupech akcií O2 také ze strany hradem „vyznamenaného“ finančníka P. Krúpy, resp. skupiny Arca Capital, lze k akcionářské struktuře snad již jen připomenout 2,8 % akcií, které vlastní sama O2. Akcie, které za 2,2 mld. nakoupila na pražské burze v průběhu dvou let, resp. do poloviny loňského prosince. Od té doby totiž překvapivě žádné akcie neodkoupila, jak jsme naposledy rozebírali v článku „Proč nové vedení O2 neodkupuje vlastní akcie?“.

Zkrátka sama O2 free float letos nesnižuje, Kellner podíl nemění a např. kvalifikovaný akcionář Brandes Investment podíl snížil. Pokud budeme počítat, podíl Kellnera a samotné O2 dosahuje společně 83,86 %. Oficiální free float by tedy měl stále činit přes 16 %. Skupina MSCI však zmiňuje pokles Foreign Inclusion Factor (FIF), tedy právě vlastně free floatu, pod 15 %, když překlasifikovala podíl blíže nespecifikovaného akcionáře z „nestrategického“ na „strategický“.

Pokud tedy shrneme fakta, poměrně s velkou pravděpodobností se MSCI „nelíbí“ právě podíl Belviport Trading Ltd., přestože o jeho příp. neměnné výši i v letošním roce se může jen spekulovat…

Vliv na jiné emise

Vyřazení akcií O2 z daného indexu by dle všeho mělo ale po 30.11. přinést zvýšení podílu u zbylých emisí. Zvýšenou poptávkou se tedy naopak projevit na akciích ČEZ, KB a MONETA. Zvláště na posledně zmiňovaném titulu, který má po O2 dosud v indexu právě nejmenší váhu, jsme mohli již v úterý sledovat nadprůměrný zájem investorů. Především v poslední hodině a samotné závěrečné aukci, což titulu přineslo ve středu nakonec výrazný posun o 3,75 % na 78,85 . Jako tedy nejziskovější titul dne MONETA nakonec s 328 mil. překonala také i v likviditě právě akcie O2.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.02.2019Propady na trhu: Kdo za to může?! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688