Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  13.11.2018 09:19:14

Výprodeje technologických akcií stáhly dolů celý trh (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Kofola ČeskoSlovensko představila výsledky za třetí kvartál. Ty naplnily naše očekávání.

CEO Monety Tomáš Spurný vysvětluje důvody chystané akvizice.

Evropské akcie by měly na začátku seance hledat směr.

Spojené státy dnes zveřejní index malých a středních podniků. V Evropě budou oznámeny finální čísla spotřebitelské inflace a předstihového ukazatele ZEW.

Ve Spojených státech reportuje výsledky hobby market Home Depot. V Evropě zveřejní výsledky celá řada firem. Mezi nimi bude například britský Vodafone, německá Innogy či německý Bayer. 

Obchodování na zámořských trzích

Americkým akciím se začátek nového týdne vůbec nepovedl. Index S&P 500 přišel o dvě procenta, průmyslový Dow Jones ztratil 2,3 % a technologický Nasdaq propadnul dokonce o 2,7 %. Jednou z hlavních příčin byly akcie Apple, které včera přišly o pět procent kvůli obavám ze slabší poptávky po zařízeních iPhone. To s sebou totiž přineslo i poklesy akcií jeho dodavatelů.

Obavy ohledně prodejů Apple se promítly i na obchodování v asijsko-pacifickém regionu. Japonské akcie tak během dnešního rána přišly o dvě procenta. Australské akcie odepsaly 1,8 %. Proti proudu šly čínské akcie, když index CSI 300 si připsal jedno procento. V mírném plusu uzavírají i indonéské nebo indické akcie.  

Kofola ČeskoSlovensko

Konsolidované výnosy společnosti Kofola za třetí kvartál meziročně mírně vzrostly o 2,9 % (bez započtení Polska by nárůst činil 6,8 %). Důvodem, proč nerostly více, je pokles prodejů v Polsku (o 17,2 % za Q3, neboli o 55 mil. CZK). Ten byl však více než kompenzován růstem výnosů především v segmentu ČeskoSlovensko (+7,5 % za prvních 9 měsíců) a také vyššími výnosy v Ugu (+15,1 % za prvních 9 měsíců). Tržby rostly kromě Polska ve všech regionech, kde společnost působí. Ziskovost společnosti byla příznivě ovlivněna klesajícími cenami cukru na trzích, kdy pro srovnání náklady na prodej zboží, kam spadají i materiálové náklady za cukr, činily ve Q3 17 1,11 mld. CZK a ve Q3 18 1,08 mld. CZK.

Čistý dluh společnosti od konce roku 2017 vzrostl z 2,4 mld. CZK na 2,6 mld. CZK a poměr čistého dluhu vůči EBITDA dosáhl hodnoty 2,4. Zvýšení čistého zadlužení bylo z důvodu akvizice společnosti Leros a výplaty dividend. Ve třetím čtvrtletí došlo k odprodeji zbývající části podílu CED Group, čímž se navýšil podíl volně obchodovatelných akcií na burze na 27 %. Vzhledem k tomu, že Kofola nadále zlepšuje svoji ziskovost, předpokládáme, že výsledky za Q3 18 budou mít na cenu akcií spíše pozitivní vliv.

Moneta Money Bank

Hospodářské noviny zveřejnily interview se CEO banky Tomášem Spurným, kde hlavním tématem byla chystaná akvizice Air Bank a Home Creditu. Dle něj většina akcionářů chápe logiku spojení těchto subjektů, ale zároveň říká, že většina z nich vnímá cenu za relativně vysokou, pohledem násobku vlastního kapitálu. Nově vstoupivší akcionář v rukou skupiny PPF nebude dle něj chtít dále navyšovat čtvrtinový podíl. PPF bude mít standardně šest měsíců zákaz akcie prodat, poté bude jejich další držba na jejím zvážení. Zajímavým bodem pak byl závěr rozhovoru, kde Tomáš Spurný zmínil svůj sen rozšíření se do Německa, popř. Rakouska, kde tamní trhy považuje za mnohem atraktivnější. My jsme k chystané akvizici včera zveřejnili komentář, ve kterém se přikláníme k názoru, že transakce za uvedených cenových podmínek pro stávající akcionáře přínosná není http://bit.ly/MONET_1811akv.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

17.04.2023Akciové trhy: Vybírání zisků na ČEZu stáhlo dolů celou burzu - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.10.2021Německý průmysl stahuje dolů celou eurozónu (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.10.2019Nervozita s brexitem opět tlačí akcie dolů (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.08.2019Akciové trhy padají střemhlav dolů (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.07.2019Silná data z trhu práce sráží akcie na kolena (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688