Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  11.11.2018 16:14:19

Čína krade, všetci kradnú!


Čínská společnost Honor, kterou vlastní gigant Huawei, představila minulý týden nová sluchátka, která se podezřele podobají sluchátkům EarPods od Applu. Jmenují se ale FlyPods. Následovala vlna kritiky a články o krádežích a klonování, ale na FTAlpahaville se ptají, jak velké obavy bychom z podobných čínských krádeží vlastně měli mít. A mimo jiné poukazují na to, že ve své době se podobně chovala řada jiných zemí včetně Spojených států.

FTAlphaville píše, že v roce 1789 se mladý britský inženýr Samuel Slater vydal do Spojených států i přesto, že Británie cesty do zahraničí pracovníkům v textilkách zakazovala. Chtěla si totiž udržet svou technologickou konkurenční výhodu a zabránit přenosu technologií do zahraničí. Slater se ale dozvěděl o odměně, která byla v New Yorku vyplacena technikovi, který přišel s návrhem na vylepšení výroby látek, a bylo mu jasné, že on by měl Spojeným státům na tomto poli se svými zkušenostmi z Manchesteru hodně co nabídnout. Podle FTAlphaville nakonec stál na počátku amerického boomu textilního průmyslu a prezident Andrew Jackson o něm hovořil jako o otci amerického továrnictví. Není třeba rozebírat, že v Británii vnímají jeho roli trochu jinak.

Uvedený příběh má určité poučení i pro současnou Čínu, i když dnes světu nevládne merkantilismus tak jako před pár sty lety. Dnes máme mezinárodní zákony, které krádež duševního vlastnictví zakazují, „a někdy jsou dokonce i vymáhány.“ Také je těžké tvrdit, že Čína je stále chudou ekonomikou a tudíž si zaslouží určité přivírání očí. Na druhou stranu je ale možné, že boj proti čínskému zneužívání a krádežím západních technologií a produktů je veden i proto, že Američané se obecně obávají růstu její moci a vlivu ve světě.

Ať již je současná situace jakákoliv, podle FTAlphaville je jisté, že Čína jde cestou, kterou v minulosti kráčela nejedna země. A zatím se nezdá, že by tuto cestu byla ochotná opustit, i když už celá řada společností včetně Applu, Boeingu či General Motors proti ní postupuje soudní cestou za údajné krádeže informací. Na Čínu v této souvislosti tlačil bývalý americký prezident Barack Obama a současný prezident Donald Trump zavádí cla, která mají být přímou odvetou za roky krádeží duševního vlastnictví. Jak uzavírá FTAlphaville: „Nechat se okrádat není problém, ale jen do chvíle, kdy to neohrožuje vaší konkurenceschopnost. Koneckonců imitace je tou nejupřímnější formou lichocení.“

Zdroj: FTAlphaville


 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

12.11. 09:19  Zloději (xlibre)
12.11. 09:18  Zloději (xlibre)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688