Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.11.2018 08:04:43

Víkendář: Evropu prý trápí ultraliberalismus. Francouze to pořeší

Popularita francouzského prezidenta Emmanuela Macrona soustavně klesá. Možná proto před několika dny v rozhovoru pro stanici Europe 1 tvrdil, že je potřeba zasáhnout proti evropským ultraliberálům, protože to, co kontinent potřebuje, je „větší ochrana“. Jak připomíná server Politico, ve Francii je ultraliberalismus vnímán negativně, protože lidé si pod ním představují tvrdý kapitalismus, který vykořisťuje pracující lid a obohacuje pouze elity. Znamenají Macronova slova to, že se nyní začíná otáčet proti současné Evropě?

„Pravděpodobnost, že se Macron náhle změnil v euroskeptika, je téměř nulová,“ míní Politico. Spíše došlo k tomu, že prezident, jehož podpora se zhroutila na zhruba 20 %, si buduje základ pro svou kampaň před volbami do Evropského parlamentu a chce jasněji ukázat, kdo jsou jeho protivníci. Politico se přitom domnívá, že svými slovy nemířil na „pravicové populisty“, ale na ty, kteří protestují proti jeho plánům, jako je vyšší zdanění technologických společností či přísnější postup proti akvizicím firem, za kterými stojí nějaká cizí vláda.

Macron také hovoří o „chytrém protekcionismu“, což se ovšem setkává s nelibostí u některých členů Evropské komice. Jeho slova tak pravděpodobně mířila i na ně. A v neposlední řadě do Nizozemí či libertariánských baltských států. A zřejmě i do stále konzervativnějšího Německa, které se k jeho plánům staví také odmítavě. Příkladem plánovaného boje s ultraliberalismem pak může být podle Politica navrhovaná 3% daň z obratu firem, jako je Google a Facebook. Jenže po roce jednání u ní nedokázali Francouzi dostat z Německa víc než jen vágní slib jejího zavedení od roku 2020, a to pouze v případě, že OECD nepřijde s nějakým jiným návrhem zdanění těchto firem.

Macrona podobné neúspěchy nutí ke zvýšení tlaku na vytvoření „centralizovanější EU, která bude více intervenovat v potřebných oblastech“. Od jeho zvolení francouzským prezidentem se toho totiž fakticky zatím moc nezměnilo. Pokud tedy dáme stranou, že nová politická hvězda se stala prezidentem, kterého tíží nejeden skandál a který je podle některých zpráv stále unavenější z toho, co jeho práce přináší. Když se dostal do funkce, řada lidí mu dávala prostor, protože byla vystrašena růstem vlivu populistů a považovala ho za člověka, který tento trend mohl zvrátit. Situace se ale změnila. Macron podle Politika už nereprezentuje člověka, který je inspirací a budí důvěru v budoucnost. A právě to může být důvod, proč přichází s plamennými řečmi o boji s ultraliberalismem.

Zdroj: Politico


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.05.2019Trápí vás bolest hlavy, nebo je to migréna? Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688