Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.11.2018 09:09:40

Inflační tlaky v české ekonomice přetrvávají (Ranní zpráva z finančního trhu)

Zasedání americké centrální banky žádnou změnu v měnové politice nepřineslo. Výhled Evropské komise vyzněl pro celkovou ekonomiku Evropské unie příznivě, moc radosti ale neudělal italské vládě. Ekonomika Spojeného království rostla podle našeho odhadu ve třetím čtvrtletí nejrychleji za poslední dva roky. Dnešní čísla ukážou, že česká inflace v říjnu stagnovala, pořád ale zůstává nad cílem ČNB.

Britská ekonomika roste nejrychleji za poslední dva roky

Ekonomika Velké Británie ve třetím čtvrtletí vzrostla podle našeho odhadu o 0,6 % q/q. I přesto, že v srpnu byl výkon tamější ekonomiky slabý, je to nejrychlejší mezičtvrtletní tempo od konce roku 2016. Na to ukazují dobré měsíční statistiky maloobchodních tržeb i britského průmyslu.

FED zvýší sazby v prosinci

Evropská komise dnes představila svůj výhled růstu ekonomiky EU. Všechny oči byly upřeny především na prognózu Itálie. Podle Evropské komise bude italský ekonomický růst slabší, než tamější vláda očekávala a tudíž povede k hlubšímu deficitu. Ten by se příští rok mohl přiblížit až k maastrichtským 3 % HDP. Podle italského ministra financí si však vláda stojí za svým a zatím se nechystá svůj výhled upravit. Hrozí tak, že na začátku příštího roku otevře Evropská komise proceduru při nadměrném schodku, který může vézt až k sankcím. Euro oproti dolaru po zveřejnění prognózy mírně oslabilo.

V zámoří zasedala americká centrální banka, žádná změna se v měnové politice však neudála. Podle rétoriky Fedu zůstává ekonomická aktivita v USA nadále velice silná. Fed se odvolával na dobrý vývoj na trhu práce, mírně pozměnil rétoriku ohledně investic, které ze svého rychlého růstu na začátku roku polevily. Dalšímu, letos již čtvrtému, zvyšování sazeb o 25 bb v prosinci to však bránit nebude. Dolar po zasedání posílil o 0,7 % na 1,134 USD/EUR.

Inflace v říjnu stagnovala

Nedostatek volné pracovní síly se bude i nadále odrážet v růstu mezd a následně tvořit další inflační tlaky v ekonomice. To se ukáže i v dnešní statistice spotřebitelských cen, které podle našeho očekávání přidaly v říjnu 0,5 % m/m. Důvodem je kromě vyšších cen potravin a pohonných hmot také růst jádrové inflace. Říjnová spotřebitelská inflace tak zachová své zářijové tempo 2,3 % y/y. Více k našim měsíčním odhadům naleznete zde: http://bit.ly/2APqDBp.

Koruna opět prolomila hranici 25,90 CZK/EUR

Koruna včera krátce po poledni však překročila magickou hranici 25,90 CZK/EUR. Spíše než na domácí statistiky ale reagovala na vývoj eura proti dolaru a spolu s ní měly tendenci oslabit i ostatní regionální měny. Zlotý stejně jako forint však nakonec otočily a skončily silnější. Především maďarské měně pomohla statistika spotřebitelské inflace, která zrychlila výrazně nad cíl tamější centrální banky.

Naproti tomu koruně moc nepomohla domácí data. Statistika MPSV potvrdila, že trh práce je i přes zpomalování ekonomiky utažený k prasknutí. Podíl nezaměstnaných v říjnu o dvě desetiny klesl na své historické minimum 2,8 %. Pod 3 % podle nás zůstane až do konce roku. Rovněž převis počtu volných pracovních míst nad množstvím uchazečů je rekordní. Více se o dnešních číslech z trhu práce dočtete zde http://bit.ly/2OysJJw.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688