Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.11.2018 06:05:00

Akcionáři Harvardu připravte si peníze!


Akcionáři Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH) před dvěma měsíci na valné hromadě svolili k poměrně zásadním krokům ve společnosti, přestože již marně prakticky 20 let čekají na peníze z likvidace. Jak jsme již uváděli v článku „Akcionáři Harvardu chtějí vyšachovat Koženého?“, akcionáři rozhodli o snížení a následně i zvýšení základního jmění. Vyslyšeli tím požadavky nových likvidátorů na vlastně zreálnění účetnictví, a tedy aktuálního stavu společnosti, a zároveň potřebu finančních prostředků.

Obchodní rejstřík již před více než měsícem zapsal odhlasované snížení jmenovité hodnoty každé akcie HPH1000 Kč na pouhou 1 . Základní jmění HPH tím skokově kleslo ze zhruba 16,5 mld. na 16,5 mil. . K vydaným 16,5 mil. akciím nicméně následně 19. října přibylo zapsaných nových 25 mil. akcií HPH, které smluvně upsal obchodník s cennými papíry BH Securities. O tyto akcie si nyní budou muset akcionáři říci a zaplatit je, jinak se jejich podíl na společnosti a tedy majetku výrazně sníží (naředí).

Úpis za 1 začíná

Od pátku 9. listopadu do 23. listopadu mají akcionáři HPH možnost dostavit se osobně do sídla HPH (nyní Uhelný trh 414/9, Praha 1), aby v 1. kole upsali zmiňované nové akcie. V rámci přednostního práva mohou koupit za každou drženou akcii maximálně jednu novou (poměr 1:1). Například pokud investovali v kupónové privatizaci všech 1000 bodů, získali následně 20 akcií. Nyní k nim tak za 20 mohou získat dalších 20 akcií HPH.

Úvodní kolo úpisu je nicméně vlastně jen začátkem. Vzhledem stále ke zhruba 240 tisícům akcionářů HPH je jasné, že velká část z nich se transakce nezúčastní. Už i proto, že se o ní ani nedozví, či neprojeví zájem (vzhledem třeba k nutnosti osobního uzavření smlouvy). Po prvním kole úpisu zkrátka zbyde značná část neupsaných akcií. Už také proto, že se jich teoreticky stejně může upsat maximálně 16,5 milionu (díky poměru 1:1).

Další kola rozhodnou o nové akcionářské struktuře

Nejpozději do 30 dnů po ukončení úvodního úpisu společnost HPH dle schválených podmínek spustí kolo druhé. V něm již akcionáři budou mít možnost získat větší množství akcií. Konkrétně 5, resp. tentokrát bude uplatněn poměr za každou dosud drženou „původní“ akcii HPH možnost upsání 5 akcií nových (poměr 1:5). Pokud by již poptávka převyšovala nabídku, dojde na krácení. A to koeficientem, který bude pro všechny stejný.

Z hlediska nabídky akcií bude při úpisu alfou a omegou zejména postoj kyperských firem spojených s Koženým, coby vlastníků ovládajících asi 44 % všech dosavadních akcií HPH. Právě i v té souvislosti lze zmínit, že každý akcionář může své přednostní právo na úpis převést/poskytnout jiné osobě. Uvést je také nutné, že sama společnost HPH před časem získala zhruba 850 tisíc vlastních akcií. Při původní výši základního jmění tedy dalších výrazných více než 5 % akcií…

Každopádně pokud však stále zůstanou nějaké akcie neupsány, dojde na další již třetí kolo. V něm si již akcionáři budou moci požádat o úpis jakéhokoliv počtu zbývajících akcií. Samozřejmě v kontextu nabídky připadá v úvahu opět následné krácení.

Pokud by však ani dosavadní kola úpisu nestačila, zbývající akcie má dle rozhodnutí valné hromady upsat společnost EuroHost, která loni půjčila HPH na provoz 27 milionů .

Zejména pokud zmiňované kyperské společnost zůstanou plně stranou úpisu, dojde na výraznou změnu v akcionářské struktuře HPH. Neznámou samozřejmě zůstává, kteří především větší současní akcionáři se úpisu zúčastní, resp. kolik peněz budou ochotni společnosti tímto způsobem svěřit.

Upsat či neupsat aneb úpis není bez rizika…

Jak známo současná majetková situace HPH není lichotivá. Jak jsme však již dříve informovali, možnosti přítoku nemalých finančních prostředků zůstávají otevřeny. Ve vztahu k ceně současného úpisu akcií se v případě úspěchu likvidace otevírá budoucím držitelům nových akcií vidina enormního zhodnocení investice. Z dnešního pohledu však není jisté, že i pokud se likvidátorům HPH podaří získat avizované miliardy korun, zda se finanční prostředky budou rozdělovat právě i na „nové“ akcie. HPH totiž tíží celá řada soudních sporů v různých záležitostech a ani současný úpis není výjimkou. Dle všeho zářijovou valnou hromadu, potažmo zvýšení kapitálu, napadlo soudně několik akcionářů. A to jak třeba společnosti spjaté s Viktorem Koženým, tak dlouhodobě aktivní minoritní akcionář Petr Kaňovský. Úpis tak vlastně může být v budoucnu třeba i plně zneplatněn.

Listinné akcie

Upsaných akcií se nicméně akcionáři mají dočkat vždy do 25 dnů po ukončení každého kola úpisu. Nedostanou je dle zvyklostí na svůj účet v Centrálním depozitáři, ale fyzicky. Nové akcie totiž budou vydávány v listinné podobě a psány vždy na konkrétní jméno. Větší akcionáři (upisovatelé) se nicméně nedočkají stohu akcií. HPH předpokládá vydávání hromadných listin, které je nahradí.

Připomenout závěrem lze, že s akciemi HPH nelze již přes 15 let obchodovat...

O průběhu jednotlivých kol úpisu budeme dále informovat.

28.09. 10:16  Postnormalizační šíbři (Vojtěch Jírů)
09.11. 10:56  Postnormalizační šíbři (jarda)
09.11. 07:49  Počet kol (PK)
09.11. 07:30  Další rizika (PK)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688