BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Komodity  |  08.11.2018 15:39:20

OPEC pravděpodobně znovuobnoví produkční škrty

Ceny ropy jsou na několikaměsíčních minimech, ropa WTI se obchoduje dokonce za méně jak na začátku roku. Ropné zásoby po celém světě rostou a obavy z nedostatku ropy byly možná až trochu přehnané. Americká ropná produkce je na nových historických maximech, mezitím Spojené státy udělily několika zemím výjimku z nedávno zavedených sankcí na dovoz iránské ropy. Venezuelská produkce dále klesá, ale ani to nestačí, aby se cena ropy vzpamatovala a vrátila na vyšší úrovně. O víkendu se v Abu Dhabi setkají členové kartelu OPEC a pravděpodobně budou projednávat omezení ropné produkce.

Vše vypadalo nevinně, když cena ropy začátkem října atakovala nová několikaletá maxima a poté začala korigovat razantní zisky. Na ropu dolehla nervozita na finančních trzích a investoři raději dávali od rizikovějších aktiv ruce pryč. Říjnový výprodej na akciových trzích nakonec tedy nakazil i trh s ropou, která ztratila většinu svých letních zisků. Mezitím se však fundament na ropě začal měnit. Investoři začali pochybovat o dopadu amerických sankcí na iránský obchodropou, protože Indie i Čína veřejně prohlásily, že budou pokračovat v nákupech iránské ropy a produkce ropných gigantů je na historických maximech. Akciový trh se mezitím stabilizoval a našel své dočasné dno a nyní již likviduje říjnové ztráty, to se nedá však říct o ropě. Ta pokračuje v prodejní aktivitě i nadále a nic na tom nezměnilo ani zavedení amerických sankcí. Trh ovládl strach s příliš velkého množství ropy na trhu, když svou produkci výrazně zvýšil kartel OPEC v čele se Saudskou Arábií, ale také Rusko.

Nejnovější data API však ukázala na rostoucí produkci také v USA. Ropné zásoby v USA rostly minulý týden již posedmé v řadě, poprvé od začátku roku 2017. Ropná produkceUSA rostla na 11,6 mil. barelů denně, to je o 2 mil. barelů více, než minulý rok ve stejnou dobu a o 400 tis. barelů více jak předminulý týden. Týdenní změny většinou bývají zrevidovány dolů, nicméně vyšší produkce je v souladu s rostoucími očekáváními. Americká vláda očekává, že produkce v říjnu byla na 11,4 mil. bpd a zároveň očekává růst produkce na 12,1 mil. bpd během příštího roku. Zároveň se americká produkce dostala na nejvyšší úrovně na světě a ve srovnání s Ruskem a Saudskou Arábií je na prvním místě. Ruská produkce rostla na přibližně 11,4 mil. bpd a saudská produkce by měla růst na 10,7 mil. bpd poté, co zvýšili produkci, aby vykompenzovali potencionální výpadek iránské ropy.

Někteří členové kartelu OPEC hází vinu z propadu ceny ropy o 15 dolarů na Rusko a Saudskou Arábii a okamžitě volají po omezení produkce o 1 mil. barelů denně. Během víkendového setkání členů OPEC se dá očekávat poměrně vášnivá debata, jelikož propad ceny byl poměrně dramatický a získal si jejich pozornost. Rada by mohla nabídnout, kam se bude ubírat zásadní meeting OPEC příští měsíc ve Vídni. Globální nadbytek ropy tlačí na její cenu a od příštího roku by se opět kartel mohl dohodnout na produkčních škrtech, pokud nebude výpadek z Iránu dramatický. Ropa by tedy mohla začít nový rok se stejným fundamentem jako rok 2018. Důležitý bude pro OPEC vývoj ceny ropy a exportní aktivita Iránu.

BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

Více informací na: www.bossa.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688