Německé ekonomice podle vládních poradců recese nehrozí

07.11.2018
Euroskop, čtk

Výbor ekonomických poradců německé vlády dnes zhoršil odhad růstu německé ekonomiky na letošní a příští rok. Potvrdil tak úterní informace německých médií. Šéf výboru Christoph Schmidt nicméně v rozhovoru s agenturou DPA uvedl, že poradci navzdory zpomalování hospodářského růstu nevidí „žádnou akutní hrozbu recese“.

Výbor nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce zvýší o 1,6 procenta, zatímco dříve počítal s růstem o 2,3 procenta. Odhad růstu na příští rok výbor zhoršil na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Spolková vláda by se nyní podle poradců měla zaměřit na zvýšení zaměstnanosti žen, přilákání kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí a přípravu strategie pro digitalizaci ekonomiky. Tyto kroky by měly podpořit ekonomiku, jejíž vyhlídky zastiňují obchodní spory, stárnutí populace, nedostatek kvalifikované pracovní síly a plánovaný odchod Británie z Evropské unie, uvedla agentura Reuters.

„Rizika pro vývoj ekonomiky se zvýšila kvůli obchodnímu konfliktu, brexitu, politické nejistotě v eurozóně a plánovanému odklonu od expanzivní měnové politiky,“ uvedla členka výboru ekonomických poradců německé vlády Isabel Schnabelová. „Hlavními úkoly jsou rychle postupující demografické změny a strukturální změny způsobené digitalizací,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek