Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  07.11.2018 13:34:43

MONETA Money Bank (Koupit, 12m cíl = 93 CZK) - Management nepatrně zlepšil celoroční výhled a zvýšil dividendu na 5,6 CZK na akcii (Komentář k výsledkům)

Moneta Money Bank celkově reportovala lepší než očekávané výsledky. Jedinou kaňkou na kráse je čistý výnos z poplatků a provizí, který za očekáváními zaostal. Pozitivně hodnotíme především růst čisté úrokové marže, která by v kontextu dalšího námi očekávaného zpřísňování měnové politiky měla dále růst. Milým překvapením je i zlepšení (i když spíše kosmetické) výhledumanagementu a návrhu dividendy.

Fakta a události: (1) Ve třetím kvartále letošního roku Moneta zaznamenala opětovně vysoký meziroční růst poskytnutých úvěrů v retailovém i korporátním segmentu, a to o 19,4 % na 70,9 mld. CZK, respektive o 7,0 % na 64,7 mld. CZK (očištěno o opravné položky). Největší překvapení pro nás byla akcelerace růstu hypoték (+49,7 %). Investice do digitalizace přinášejí stále vyšší a vyšší objem poskytnutých úvěrů on-line v obou segmentech a roste počet transakcí uskutečněných prostřednictvím aplikace Smart Banka. (2) Čistý úrokový výnos vzrostl o 3,0 % na 1,859 mld. CZK. Čistá úroková marže navázala na druhý kvartál a ve Q3 18 vzrostla na 4,1 % z předchozích 3,9 % (4,3 % ve Q3 17). Třetí kvartál tak dle nás potvrdil, že čistá úroková marže v kontextu dalšího zpřísňování měnové politiky dosáhla ve Q1 18 na úrovni 3,8 % svého minima. (3) Čistý výnos z poplatků a provizí zaostal za očekáváním, když meziročně klesnul o téměř 6 % na 447 mil. CZK. Důvodem jsou především klesající poplatky z depozitních a úvěrových produktů a sankční poplatky včetně poplatků za předčasné splácení kvůli silnému konkurenčnímu prostředí. Tento vývoj je pouze částečně kompenzován rostoucími výnosy z poplatků za zprostředkování pojištění a z prodeje a správy investičních fondů. (4) Provozní náklady meziročně klesly výrazněji oproti našemu očekávání, a to o 5,4 %. Bance se podařilo dále snižovat personální a administrativní náklady, což více než kompenzovalo nárůst odpisů dlouhodobého majetku. Poměr nákladů k výnosům dosáhl 39,7 % oproti 47,2 % ve Q3 17. (5) Moneta pokračovala v monetizaci NPL portfolia. Za tři kvartály letošního roku banka utržila z prodeje již 1,072 mld. CZK, zatímco její plán pro letošní rok byl stanoven na 750 mil. CZK. To má pozitivní vliv na náklady na riziko. Poměr úvěrů v selhání oproti celkovému portfoliu dále klesl na 3,0 % vs. 4,4 % ve Q3 17. Čistý zisk dosáhl za Q3 18 výše 1,242 mld. CZK. (6) Kapitálová vybavenost zůstává stále velmi silná, když kapitálová přiměřenost dosáhla 16,6 %, zatímco kapitálový požadavek je stanoven na 15 % a cíl managementu na 15,5 %.

Výhled společnosti: Management překvapivě dále vylepšil výhled pro celý letošní rok. Růst nových úvěrů by měl letos činit minimálně 13 % (oproti zářijové revizi na ? 11 %), celkové provozní výnosy by měly dosáhnout zhruba 10 mld. CZK (> 9,9 mld. CZK) a celkové náklady činit cca 4,8 mld. CZK (< 4,9 mld. CZK). Čistý zisk by měl dle managementu činit cca 4,1 mld. CZK (? 4,0 mld. CZK). Rovněž o 10 haléřů zvýšil navrhovanou dividendu na 5,6 CZK na akcii.

Akvizice Air Bank a Home Credit: CEO Tomáš Spurný žádné novinky k chystané transakci neuvedl. V současné době probíhá due dilligence, jejíž závěry by mohly být k dispozici okolo poloviny prosince. Podle harmonogramu by měla být na první kvartál příštího roku naplánována valná hromada, kde se bude akvizice schvalovat. Před jejím konáním by měly být k dispozici detailnější informace ze strany managementu.

Potenciální dopad na cílovou cenu a doporučení: Zvýšený výhled managementu pro letošní čistý zisk se nachází nad naším odhadem z březnové analýzy, a to zejména z titulu vyšší monetizace NPL. Cíle managementu za současné situace považujeme za realistické a splnitelné. Výsledky společně se zlepšeným výhledem a návrhem dividendy hodnotíme příznivě a měly by vytvářet podporu pro růst ceny akcií. Na druhou stranu nad chystanou akvizicí visí mnoho otazníků a investoři o jejím přínosu nejsou příliš přesvědčeni, což růst ceny akcií z titulu lepších hospodářských výsledků limituje. I přes tyto faktory ale považujeme aktuální tržní cenu jako podhodnocenou, a proto nadále držíme naše nákupní doporučení s cílovou cenou 93 CZK v platnosti.

Rizika: Rychlejší a razantnější zpevňování české koruny může způsobit, že ČNB nebude výrazně zvyšovat úrokové sazby, což by mělo negativní efekt na úrokové marže. Objem obchodů se daří navyšovat, což je nyní jeden z hlavních pilířů strategie společnosti. Výrazné zpomalení dynamiky růstu by se zřejmě projevilo na opětovném poklesu čistého úrokového výnosu. Plánovaná akvizice může určit směr ceny akcií oběma směry, bude záležet na dalších detailech celé transakce.

Očekávané události: Moneta pořádá 13. prosince mimořádnou valnou hromadu k volbě nových členů představenstva v souvislosti se změnou legislativy. Výsledky hospodaření za celý rok 2018 banka zveřejní 6. února 2019. V průběhu následujících měsíců by měly být k dispozici další informace k budoucí akvizici.
Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688