Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.11.2018 08:34:16

Moneta zvýšila zisk, celoroční výhled a drobně dividendu


Banka Moneta dosáhla ve třetím čtvrtletí roku 2018 čistého zisku 1,849 miliardy korun, meziročně o 45 milionů korun více. Konsolidovaný zisk od počátku roku dosáhl 3,4 miliardy korun proti výsledku 3,1 mld. před rokem. Provozní výnosy ale klesly o tři procenta na 7,5 miliardy . Celoroční výhled počítá s konsolidovaným čistým ziskem kolem 4,1 miliardy korun, prvotní výhled pracoval s číslem rovno či více než 3,4 mld. .

Šest analytiků v průzkumu Reuters v průměru očekávalo, že čistý zisk banky za období července do září dosáhl 1,18 miliardy korun proti 924 milionům před rokem.

Moneta v září uvedla, že ve třetím kvartále zaúčtuje zisk před zdaněním 360 milionů korun z úspěšného prodeje portfolia nevýkonných pohledávek z nezajištěných spotřebitelských úvěrů v hodnotě 1,2 miliardy korun společnosti B2 Kapital Czech Republic. Banka díky tomuto prodeji také zvedla výhled konsolidovaného čistého zisku pro rok 2018 na 4 miliardy korun.

Zamýšlenou dividendu za letošní rok banka zvýšila na 5,6 koruny hrubého za akcii, dosud to bylo o desetník méně.

Úvěrové portfolio meziročně vzrostlo o 14 procent díky růstu retailových úvěrů o víc než pětinu a komerčních úvěrů o 7,3 procenta. Objem hypoték stoupl o víc než polovinu, spotřebitelských úvěrů o 9,1 procenta. "Moneta i nadále roste a vykazuje silnou ziskovost v oblasti retailových i komerčních úvěrů. Zaznamenali jsme výjimečný růst u hypotečních úvěrů i úvěrů pro podnikatele a malé firmy," uvedl generální ředitel banky Tomáš Spurný.

Z provozních výnosů 7,5 miliardy korun tvoří čisté výnosy z úroků 5,4 miliardy. Provozní náklady se zvýšily o 0,3 procenta na 3,5 miliardy korun, podle banky navzdory nárůstu nákladů na amortizaci a odpisy majetku o víc než polovinu na 428 milionů . Náklady na zaměstnance meziročně klesly o 2,3 procenta. "Poměr nákladů k výnosům ve výši 46 procent je lepší, než bylo očekávání managementu," uvedla banka.

Mimořádný zisk 1,07 miliardy korun před zdaněním Monetě přinesl odprodej historických nevýkonných úvěrů. Jejich objem se tak bance meziročně snížil o víc než 23 procent na 4,2 miliardy korun.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno banky z dřívějšího GE Money Bank se změnilo v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je dlouhodobě jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Akcie Monety jsou nyní rozdrobeny mezi malé akcionáře. Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera ale nedávno spustila proces ke sjednocení Monety s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem. Plánovaná banka má nést jméno Air Bank, uzavření transakce se předpokládá v polovině příštího roku a je podmíněno mimo jiné souhlasem regulátorů trhu. Komentáře k tomuto tématu ze strany managementu Monety dnes budou spolu s komentářem k výsledkům trhem pozorně sledovány.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688