STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  06.11.2018 14:30:12

Má se investor obávat amerických kongresových voleb?

Autor: Martin Pohl

Jestliže jsou předvolební průzkumy v USA správné, jsou republikáni v čele s Donaldem Trumpem v potížích. Podle statistického průzkumu společnosti FiveThirtyEight, na 85 % získají kontrolu nad americkým kongresem demokraté. Což způsobuje nervozitu a obavy mezi investory, kteří se těšili růstu akciových trhů o 28 % od zvolení republikána Donalda Trumpa do prezidentského úřadu. Bez ohledu na jejich názory ohledně Trumpa, jeho období v pozici prezidenta USA bylo pro akciové trhy velmi pozitivní. Ale čím více se blíží aktuální kongresové volby, nejistota na trhu roste. Index S&P 500 za měsíc říjen poklesl o 7 %, téměř nejvíce od propuknutí finanční krize.

Je nutné zmínit, že jen máloco v USA rozdmýchává emoce více než politika. Mnoho rozumných a racionálních občanů v otázkách politiky a zvlášť v období voleb ztrácí schopnost racionálního uvažování. Pokud se před lidmi zmíní jméno „Donald Trump“, spousta z nich se uchyluje k těžce pochopitelným konkluzím. A tak nejen Warren Buffet často prohlašuje, že „pokud lidé míchají politiku a investování, dělají velkou chybu“.

Existuje ale z pohledu investora důvod sledovat s napětím výsledky úterních voleb a případně se obávat potenciálních negativních důsledků? Od roku 1946 v USA proběhlo 18 kongresových voleb. Akcie od doby voleb po 12 měsících vzrostly po všech těchto osmnácti volbách. Ve 100 % případů byla hodnota akcií jeden rok po volbách na vyšší úrovni než v samotné době voleb a to přestože za dobu od roku 1946 byla vláda USA složena z několika různých politických kombinací, republikánský prezident s demokratickým kongresem, republikánský prezident i kongres a i opačně. Od roku 1946 akcie jeden rok po kongresových volbách v průměru vzrostly o 17 %.

Graf: Prezidentský cyklus USA a hodnota akcií 1928 – 2016

Prezidentský cyklus

Na grafu je zřetelně vidět, že druhý rok z čtyřletého prezidentského období je zpravidla pro růst hodnoty akcií nejslabší. To je i rok, ve kterém se USA aktuálně nachází a ve kterém se konají zmíněné kongresové volby. Naopak nejsilnější rok prezidentského období z pohledu akcií je třetí, v němž v minulosti růst hodnot akcií výrazně převýšil zbývající roky.

Zatímco v roce, ve kterém se konají kongresové volby, americké akcie průměrně ztrácejí 1 %, v ostatních letech (první, třetí a čtvrtý rok prezidentského období) lze sledovat růst v průměru okolo 7 %.

O kongresových volbách se tak dá uvažovat jako o mlze, která pokrývá akciový trh. Investoři znervózní a uchylují se k opatrnostním opatřením. Jakmile je však po volbách a mlha nejistoty se rozplyne, investoři znovu získají důvěru a trh se vrací do opětovného pohybu vpřed. Z tohoto pohledu se tedy není nutné obávat výsledků nadcházejících voleb, patrně dojde k růstu akcií v každém případě.

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688