Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.11.2018 09:10:15

Fed ponechá sazby beze změny, příliš neupraví ani rétoriku (Ranní zpráva z finančního trhu)

Američané budou tento týden volit své zástupce do Kongresu. Volební průzkumy naznačují, že Sněmovnu reprezentantů ovládnou demokraté, zatímco Senát si udrží republikáni. Z ekonomických událostí nás čeká zasedání Fedu, které však bude patřit k těm méně zajímavým. Z dat si zaslouží pozornost německá průmyslová produkce, která by měla poprvé od května stoupnout. V Česku budou zveřejněny zářijové maloobchodní tržby, průmysl, stavebnictví, zahraniční obchod i říjnová inflace. Polská centrální banka ponechá sazby beze změny.

Německý průmysl se nadechne

Fed tentokrát ponechá sazby beze změny. Příliš neupraví ani svoji rétoriku. Hůře by mohl hodnotit oblast investic, která v Q3 zklamala. Tenze v německém automobilovém průmyslu způsobené novou regulací v oblasti emisí, by měly v září polevit. Německá průmyslová produkce by tak poprvé od května mohla růst. Nepříznivý vývoj v oblasti objednávek a celkově negativní sentiment v oblasti průmyslu však pro růst představují výrazná rizika.

Česká inflace bude stagnovat na zářijové úrovni

Data z české reálné ekonomiky zřejmě příliš nepotěší. Průmyslu chybí výrobní kapacity, výraznou podporu mu neposkytuje ani zahraniční poptávka. Maloobchodu pak nesvědčí obavy spotřebitelů z dalšího ekonomického vývoje. Dobrý výsledek by měl vykázat zahraniční obchod, kterému prospěla vyšší aktivita v oblasti automobilového průmyslu. Body by mělo sbírat i stavebnictví. Spotřebitelské ceny se v říjnu podle našeho odhadu zvýšily o 0,5 % m/m a tím více než vyrovnaly svůj zářijový propad. V meziročním srovnání by inflace měla zůstat na zářijové úrovni (2,3 %). Nižší ekonomická aktivita tak zatím na inflaci nemá vliv.

Zaostřeno na dnešek: Důvěra poklesne v eurozóně Americe

Důvěra investorů v eurozóně klesne již třetí měsíc v řadě

Americký říjnový ISM index z oblasti služeb podle našeho odhadu poklesne o 2,6 bodu na 59 bodů. Indikátor je však volatilní, a tak z poklesu nelze vyvozovat žádné velké závěry. V průměru za poslední tři měsíce navíc bude nejvyšší od října 2016, takže si určitou korekci může dovolit.

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny měřená společnosti Sentix v listopadu pravděpodobně poklesne, a to již třetí měsíc v řadě. Investory znepokojuje vyjednávání o státním rozpočtu v Itálii i situace v německém autoprůmyslu, kterou komplikuje přísnější regulace v oblasti emisí.

Data z amerického trhu práce pozitivně překvapila

Páteční data z amerického trhu práce příjemně překvapila. Počet nově vytvořených pracovních míst mimo oblast zemědělského sektoru byl o 50 tisíc vyšší, než trh čekal (dosáhl 250 tisíc). Průměrné hodinové výdělky vzrostly o 3,1 % a vytvořily tak nový rekord v současném hospodářském cyklu. Stoupla i participace na trhu práce. Euro mělo během pátečního obchodování tendenci nejprve mírně posilovat. Dokonce se zdálo, že ho nezastaví ani dobrá dat z amerického trhu práce. Odpoledne se však směr otočil a euro se vrátilo zpět pod úroveň 1,140 USD/EUR.  

Domácnosti utahují českému maloobchodu kohoutky 

Dnes budou zveřejněny české zářijové maloobchodní tržby. Ty budou podle našeho odhadu nejslabší z celého Q3, když dosáhnou 2,7 %. Domácnosti se obávají dalšího ekonomického vývoje, více šetří, a to se pak odráží ve zpomalování českého maloobchodu. Utažený trh práce sice tlačí mzdy nahoru, domácnosti to ale částečně využívají ke tvorbě opatrnostních úspor, než aby všechny peníze navíc nechaly maloobchodníkům.

Závěr týdne se regionálním měnám vydařil

Závěr týdne se regionálním měnám vydařil. Koruna posílila o 0,2 % na úroveň 25,80 CZK/EUR. Spíše než ČNB a zvýšení sazeb však lze její úspěchy připsat pozitivnímu sentimentu, který panuje v celém regionu. Zisky si totiž připisovaly i ostatní regionální měny. Maďarský forint posílil o 0,4 % na 321,6 HUF/EUR, zatímco polský zlotý připsal 0,2 % na 4,321 PLN/EUR.  

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

01.11.2023Fed ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (1.11.2023) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.06.2023ČNB ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (21.6.2023) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
14.06.2023Fed ponechá sazby bez změny (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688