TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.11.2018 11:01:06

Zimní nebo letní čas? Lékaři i vědci se shodují.

Ponechat si letní, nebo zimní čas? O málokterém tématu se v poslední době mluví víc. Který čas je pro lidský organismus výhodnější z hlediska zdraví? Podle expertky je odpověď jednoznačná.

Únava, podrážděnost, nesoustředěnost - možná se s těmito stavy v posledním týdnu potýkáte i vy. Někteří lidé zkrátka změny času snášejí hůř než jiní. Podle fyzioložky Heleny Illnerová z Akademie věd je tím správným časem ten zimní. Řekla to v rozhovoru ve Snídani s Novou. 

 "Nikdy bych to nenazývala zimní čas, protože to je standardní středoevropský čas, ke kterému bychom se vraceli. Je to čas, kdy máme v pravé poledne slunce nad hlavou a tmavá část noci se dělí okolo půlnoci. Je to symetrické, je to čas téměř od pánaboha," popsala.

 Podle fyzioložky potřebujeme ranní světlo. "Kdybychom žili stále na letním světle, tak bychom větší část roku vstávali do tmy. Lidé jsou totiž většinou sovy než skřivánci. Ranní světlo má ten úžasný účinek, že nám synchronizuje naše vnitřní hodiny. Ranní světlo naše hodiny nastavuje ve smyslu zpoždění, večerní světlo naše hodiny nastavuje ve smyslu předběhnutí. Ranní světlo je pro lidi maximálně důležité," vysvětlila.

Pro lidi je totiž nesmírně důležité synchronizovat náš vnitřní časový systém s vnějším dnem. "Hlavní hodiny máme v hlavě, ale malé hodiny máme v každém orgánu a potřebujeme, aby byly synchronizovány navzájem mezi sebou. Pouze hodiny v hlavě jsou synchronizovány vnějším osvětlení. Synchronizace vede k tomu, že dobře spíme, jsme pozorní a má to co dělat také s dělením buněk, protože buňky se dělí jen v určitou hodinu. Je to celý systém, který se nesmí narušovat," zakončila.

 

Vědci doporučují trvalé zavedení „zimního“ času. Je pro zdraví prospěšnější než stálý letní čas. Speciálně astronomové už delší čas upozorňují, že letní čas je přežitek a ten zimní ( středoevropský) je souměrný ke světlu i ke tmě, takže největší tma je skutečně kolem půlnoci. Doporučení odborníci zveřejnili v návaznosti na iniciativu Evropské komise, aby v Unii skončila každoroční změna času na jaře a na podzim.

Diskuse se teď ale vedou jednak kolem konce této změny a také kolem volby času. Komise navrhuje ukončit střídání už příští rok, Rakousko jako předsedající země EU až za dva roky. Rakousko, Německo nebo Finsko také navrhují zvolit jako standardní čas ten letní, Česko nebo Slovensko zase ten zimní.

 

Pavel Svoboda: Kdo rozhodne o tom, jaký čas si v České republice ponecháme? Brusel? Vláda? Lidé? Letní nebo zimní?

 

 

Víte, kdy byl u nás poprvé zaveden letní čas? Pár řádků z historie… Bylo to v průběhu první světové války, po jejím skončení ale byl v tehdejším Československu zrušen. S druhou světovou válkou byl letní čas znovu zaveden, aby byl v roce 1950 zase zrušen. Nepřetržitě byl v Československu letní čas zaveden v roce 1979.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688