Británie zpochybnila zprávu o dohodě o finančních firmách s EU

01.11.2018
Euroskop, čtk

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové dnes označil za spekulaci zprávu deníku The Times, že Londýn se předběžně dohodl s Evropskou unií na přístupu britských firem poskytujících finanční služby na evropský trh v období po brexitu. Nejmenovaný zástupce EU podle agentury Reuters tyto informace označil za chybné.

List The Times uvedl, že na základě této dohody by si britské firmy zachovaly přístup na trhy v EU za podmínky, že regulace platné ve finančním sektoru v Británii zůstanou do velké míry v souladu s pravidly platnými v EU. „Ten článek není pravdivý,“ uvedl později nejmenovaný zdroj v Bruselu. Také mluvčí Mayové řekl, že jednání pokračují.

Londýn je centrem světového finančnictví a už po staletí je považován za klíčovou tepnu pro tok peněz po světě. New York je coby finanční centrum orientován více na americké trhy. Mnoho bankéřů a politiků po předloňském rozhodnutí Britů z Evropské unie odejít předpovídalo, že brexit bude pro pozici Londýna v globálním finančním systému znamenat těžkou ránu. Některé z nadnárodních bank působících v Británii již část svých zaměstnanců přestěhovaly jinam.

Británie má z EU vystoupit na konci března příštího roku, tedy za necelých pět měsíců. Podle britského ministra pro brexit Dominica Raaba je dohoda o podmínkách odchodu Británie z EU na dohled a mohla by být dokončena do 21. listopadu. Raab to podle agentury Reuters uvedl v dopise jednomu britskému zákonodárci. Zbývá však dořešit problém celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek