Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.10.2018 09:39:06

Rozbřesk: Poslední naděje koruny – klesající zajištění exportérů

Aktualizováno

Koruna se den před zasedáním ČNB drží stále v silné defenzivě a tlačí se nad 25,90 EUR/CZK. Jedním z důvodů je bezesporu i slabý výsledek HDP v eurozóně za třetí kvartál - nejpomalejší za poslední více než čtyři roky. Do určité míry za něj sice může dočasné zaseknutí se automobilek, které se musely přizpůsobit novým emisním normám. I když čtvrtý kvartál přinese zrychlení, je zjevné, že se eurozóna bude muset připravit na slabší tempa růstu pod 2 %.

To samozřejmě bude mít dopad i na výkon českého hospodářství. Náš nowcast na základě dostupných dat ukazuje, že české hospodářství ve třetím kvartále také výrazněji šláplo na brzdu a rostlo pouze o 2,3 % y/y (ČNB v poslední prognóze počítala s 2,9 %). To pro korunu není zvlášť pozitivní zpráva.

V tomto týdnu sice české měně může lehce pomoci další růst sazeb. Problém ovšem je, že s ním trhy i analytická obec z velké části počítají. Co hůř, v tržních očekáváních jsou již dnes další dva růsty sazeb pro příští rok - to je výrazně více než, předpokládá stávající prognóza ČNB(viz graf níže). A ta stojí na relativně optimistickém odhadu růstu (3,4 % pro rok 2019). Ze strany domácích sazeb tak koruna těžko dostane výraznější pozitivní vzpruhu. Není proto vyloučené, že na konci tohoto týdne koruna po dočasném povzbuzení ČNB opět rychle obnoví výprodeje a bude se snažit testovat 26,00 EUR/CZK.



Výhledově je jednou z mála rozumných nadějí koruny klesající zajištění exportérů - jeho úroveň byla na začátku roku rekordní a to do značné míry korunu brzdilo v dalším rozletu. Pak se k tomu přidalo rostoucí napětí na globálních trzích, které z koruny začalo odsávat “zaparkovaný” zahraniční kapitál. Ve třetím kvartále přitom zajištění exportérů znovu pokleslo a není již vysoko nad historickým průměrem. Kombinace nižšího zajištění a atraktivnějších kurzů by exportéry mohlo znovu vracet na trh a koruně pomoci ke stabilizaci…



TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží v defenzivě a zkouší se dostat nad 25,90 EUR/CZK. Blížící se zasedání ČNB ji pravděpodobně nijak výrazněji nepomůže, protože růst sazeb je do velké míry očekáván (viz úvodník). Pokud se výrazněji nezmění nálada na globálních trzích, koruna může v závěru týdne čelit novým výprodejům.

Zahraniční forex

Slabý výsledek HDP eurozóny za třetí kvartál tažený faktickou stagnací italské ekonomiky zatopil ještě více eurodolaru, který se pomalu blíží k hranici 1,13. Dolaru naopak pomohl comeback amerických akcií, který vytáhl vzhůru dolarové úrokové sazby.

Uvidíme, zda se euro alespoň trochu vzpamatuje v reakci na dnešní inflační čísla z eurozóny za říjen. Při pohledu na včera zveřejněnou inflaci v Německu, Španělsku a Belgii to vypadá, že se inflace v měnové unii dále zvedla nad inflační cíl 2 %. Odpoledne ovšem už budou mít opět navrch americká čísla a to předskokan payrolls v podobě ADP reportu z trhu práce.

Slábnou měny ve střední Evropě a to včetně polského zlotého. Ten se navíc musí trochu obávat dnes zveřejněných říjnových čísel, která mohou přinést meziroční inflaci výrazně pod hladinou 2 %. V takovém případě šance na jakékoliv utažení měnové politiky NBP v roce 2019 zcela vymizí.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688