kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Komodity  |  30.10.2018 08:41:42

Britská vládní pracovní skupina navrhuje změny v regulaci kryptoměn


Britská pracovní skupina pro kryptoměny (Cryptoassets Taskforce) vydala svou závěrečnou zprávu, ve které navrhuje některé změny v regulaci kryptoměn. Dokument má 58 stran a byl publikován 29. října. Pracovní skupina pro kryptoměny byla založena v březnu a tvoří ji centrální banka Bank of England a britský finanční regulátor FCA (Financial Conduct Authority). Je pověřena regulací a podporou kryptotechnologií.

Vzhledem k tomu, že neexistuje široce akceptovaná definice kryptoaktiva a jelikož se jednotlivá kryptoaktiva výrazně liší v tom, jaká práva poskytují svým držitelům, pracovní skupina vyvinula rámec, který zohledňuje tři typy kryptoaktiv. Jsou to kryptoaktiva používaná:

  1. jako prostředek směny (Exchange token)
  2. pro investice (Security token)
  3. pro podporu získávání kapitálu a rozvoj decentralizovaných sítí prostřednictvím ICO (Utility token)

Podle této závěrečné zprávy, kryptoaktiva užívaná jako prostředek směny nelze uznat za měnu nebo peníze, a to z důvodů jejich vysoké volatility, chabého přijetí jako prostředku směny a selhání jejich využití jako zúčtovací jednotky. Autoři zprávy však poznamenávají, že nasazení kryptoaktiv může v budoucnu umožnit efektivnější a levnější transakce, a to díky eliminaci zprostředkovatelů.

Při použití jako investice mohou mít kryptoaktiva potenciál rozšířit přístup k novým investičním příležitostem, i když při současném stavu trhu mohou též vystavit spotřebitele nepřiměřeným úrovním rizik, a to včetně rizik souvisejících s nezákonnou činností, uvádí zpráva.

Pokud jde o primární nabídky virtuálních mincí, autoři zprávy dospěli k závěru, že ICO mají potenciál přinést řadu příležitostí, včetně podpory inovací a hospodářské soutěže, zlepšení efektivity a budování nové investorské a zákaznické základny.

Zpráva mimo jiné také hovoří o kryptoměnových futures a kontraktech na vyrovnávání rozdílů (CFD). Jelikož mohou způsobovat investorům velké ztráty, FCA navrhuje následující zákaz:

„Vzhledem k obavám z oblasti ochrany spotřebitelů a tržní integrity, které jsme na těchto trzích identifikovali, FCA bude konzultovat zákaz prodeje retailovým zákazníkům všech derivátů, které odkazují na tokeny sloužící jako prostředek směny, jako je bitcoin (BTC), a to včetně CFD, futures, opcí a převoditelných cenných papírů. Navrhovaný zákaz by se nevztahoval na deriváty odkazující na kryptoktiva, která by byla kvalifikována jako cenné papíry, nicméně CFD na cenné papíry by nadále podléhaly dočasným omezením [Evropského úřadu pro cenné papíry a trhy] a jakýmkoli budoucím návrhům FCA na zavedení trvalých opatření ve vztahu k CFD.“

Dále FCA údajně nepovolí zalistování takových převoditelných cenných papírů nebo fondu, které budou odkazovat na tokeny sloužící jako prostředek směny, pokud nebude mít důvěru v integritu trhu tohoto tokenu a v to, že splňuje ostatní regulační kritéria.

Ve stejný den vyšla také společná zpráva od BBFA (British Business Federation Authority), venture kapitálového fondu Novum Insights a kryptoburzy TodaQ. V této zprávě vyzývají k opatrnosti před příliš přísnou regulací v Británii a říkají, že „špatná regulace je horší než vůbec žádná regulace.“ Na toto téma píše více Cryptovest.

The post Britská vládní pracovní skupina navrhuje změny v regulaci kryptoměn appeared first on Kryptomonitor.cz.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688