kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Komodity  |  27.10.2018 20:44:14

Bitcoin slaví desáté narozeniny. Jaká ho však čeká budoucnost?


31.říjen bude dnem, kdy bitcoin oslaví své desáté narozeniny. V ten den v roce 2008 totiž Satoshi Nakamoto, tvůrce bitcoinu, odeslal první ze série emailů, ve kterých popisuje svou práci na zcela novém platebním systému. Zrodil se tím jeden z nejslibnějších a zároveň nejrozvratnějších technologických vynálezů počátku 21. století: bitcoin. Jaká však tento vynález čeká budoucnost, dnes nikdo neví. A názory na ni se velice liší.

Podle toho, kdo na otázku ohledně budoucnosti nejslavnější kryptoměny odpovídá, se tato jeví jako jakákoli možnost od příštího amerického dolaru či digitálního zlata až po pouhou poznámku pod čarou v učebnicích financí.

S tím, jak zastánci bitcoinu nyní prosazují zavedení komplexnějších finančních produktů, především pak bitcoinových ETF, klíčovou roli nyní zřejmě sehrají regulátoři. To oni určí další směr vývoje kryptoměnového a blockchainového hnutí. Zákonodárci a regulátoři tak nyní zvažují ochranu investorů v odvětví, které se hemží hanebnými postavami, přesto však slibuje velký potenciál.

Pro kritiky je bitcoin jen chvilkovým módním výstřelkem. Jedním z těch nejhlasitějších je prominentní profesor New York University a ekonom Nouriel Roubini. Bitcoin nazval matkou všech bublin, blockchain přirovnal ke glorifikovanému excelovskému sešitu a kryptokomunitu označil za bandu „bílých mužů, kteří slouží svým vlastním zájmům a kteří předstírají, že jsou mesiáši pro zbídačené a marginalizované masy světa, které postrádají bankovní služby.“

I přes tyto názory však bitcoin možná obdržel své nejlepší „schvalovací razítko“ jen pár týdnů před svými desátými narozeninami. A to když gigant finančních služeb, společnost Fidelity Investments, oznámila spuštění služby obchodování kryptoměn určené pro fondy a sofistikované investory. Dříve se totiž velké instituce držely spíše na okraji kryptoměnového dění.

Ovšem nyní, deset let po vzniku kryptoměn, decentralizovaná technologie, která započala s bitcoinem, možná zahájila cestu směrem, kde takzvané důvěryhodné třetí strany budou místo tištění peněz těžit bitcoin.

A jak vidí budoucnost bitcoinu jeden z největších prominentů z řad bitcoinových býků? Tim Draper je zakladatelem a partnerem venture kapitálové firmy ze Silicon Valley Draper Associates a také Draper University a již v dubnu prohlásil, že cena bitcoinu vzroste do roku 2022 na 250 000 dolarů. Draper říká: „Bitcoin se stane nejdůležitější a nejpoužívanější měnou na světě, a to nejen pro remitence nebo přes-hraniční transakce, ale pro jakékoli použití. Nebude to trvat dlouho a bitcoin zastíní dolar jako nejoblíbenější měnu.“

The post Bitcoin slaví desáté narozeniny. Jaká ho však čeká budoucnost? appeared first on Kryptomonitor.cz.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

18.05.2021Krkonošský národní park slaví 55. narozeniny Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688