Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.10.2018 15:19:22

Technologické akcie jsou nový bitcoin - když dojde na volatilitu

Historická volatilita je statistický ukazatel rozptýlení návratnosti daného cenného papíru (nebo indexu) v daném časovém období. Obvykle se počítá jako průměrná cena za dané období, která se vydělí průměrnou odchylkou od této ceny. Vyšší HV se obvykle spojuje s větším rizikem.

Historické volatilitě se někdy říká také realizovaná volatilita a v zásadě je to ukazatel, který se dívá zpátky do minulosti.

Proč na tom záleží?

Na začátku letošního roku dosahovala 20denní historická volatilita u bitcoinu (konkrétně u indexu Gemini Bitcoin Trade na burze s digitálními aktivy Gemini) zhruba 130 až 140 %. V současnosti je na zhruba 31 %. Při pohledu na jiné blue-chipy na Wall Street to vypadá, že bitcoin a bitcoinové futures XBT se teď obchodují s menší volatilitou než třeba Amazon. Následující tabulka ukazuje hodnoty 20denní historické volatility před korekcí na Wall Street z tohoto týdne.

Zdroj: CBOE

Volatilita se obecně vzato pohybuje v pásmu: Nemůže klesnout na nulu a nemůže se pohybovat do nekonečna. Pásma jsou obvykle indikovaná směrodatnými odchylkami (říkají, nakolik se od sebe navzájem typicky liší individuální případy v souboru zkoumaných hodnot). Historická volatilita se coby statistický ukazatel v čase může měnit. V investování navíc tradičně platí, že minulá výkonnost není nutně ukazatelem výkonnosti budoucí.

V lednu, když stál bitcoin 11.000 USD, měřila směrodatná odchylka 4640 USD, tedy +/- 42 %. Před výplachem na trzích z tohoto týdne dosahovala zhruba 475 USD. To by odpovídalo posunu jenom o 7,3 % oběma směry.

Možná jsme u bitcoinu svědky dospívání na trhu, o „novém normálu“ v tuto chvíli ale těžko hovořit, vše se ukáže časem, podotkl v pondělním článku Kevin Davitt ze Cboe Global Markets.

A to se už možná děje. Deset obchodních seancí za sebou se ceny bitcoinu pohybovaly bez výraznějších změn – na rozdíl od světových akciových trhů, ze kterých se třeba index Nasdaq Composite propadl nejvíce od srpna 2011, aby druhý den víc než polovinu těchto ztrát zase umazal, upozornil ve čtvrtek web Business Insider.

Kolísavost ceny největší světové digitální měny se přitom snižuje. Data společnosti BuyBitcoin Worldwide ukazují, že od pondělí 15. října se cena bitcoinu nepohnula nad 6500 USD ani pod 6300 USD. To třeba pro index 30denní volatility znamená pokles na méně než 2 % z 8 %, kde byl na začátku roku.

Podobný trend naznačují i data Bloombergu, zacílená konkrétně na technologické tituly na Wall Street. Právě ty se totiž o prudké výkyvy na akciových trzích v posledních dnech převážně postaraly, což způsobilo, že spread (rozdíl) mezi 10denní volatilitou souboru akcií NYSE FANG+ na newyorské burze (zahrnuje akcie Facebook, Apple, Netflix a Alibaba Group) a digitální měnou se vyšvihl na rekordní maximum 46 procentních bodů. Tento trend vzhledem k aktuálnímu sentimentu na trzích navíc může pokračovat, podotýká Bloomberg. Skutečnost, že klid na bitcoinu trvá několik měsíců, také způsobila, že 10denní volatilita ceny bitcoinu sestoupila na nejnižší úrovně od října 2016. Tehdy ale bitcoin nestál ani 1000 USD.

Následující graf ukazuje výkonnost bitcoinového indexu The Gemini Bitcoin Trade Price Index od začátku roku a graf pod ním ji srovnání s výkonností technologického indexu Nasdaq Composite (oranžově):

Šílenství na bitcoinu z přelomu loňského a letošního roku už je také passé. Regulace, spořiví institucionální investoři a opatrné přijetí tradičnější finanční obcí způsobilo, že od lednového vrcholu ztratily kybernetické měny už více než 600 miliard USD na hodnotě.

Volatilita na bitocinu odezněla, protože pěna loňské euforie už na trhu spadla a obchodní objemy jsou nižší,“ říká podle Bloombergu Timothy Tam, generální ředitel společnosti pro průzkum kryptoměn CoinFi.

Zdroje: CBOE, BBG, Business Insider

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688